Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

NCC lämnar Litauen

Publicerad: 23 augusti 2011, 12:42

Svaga siffror hos Roads och de finska och norska verksamheterna drar ner NCC:s resultat.


NCC:s halvårsresultat blev sämre än väntat och aktien tappade rejält på börsen när rapporten blev offfentlig. Koncernchef Peter Wågström, som den 18 augusti  presenterade sitt första egna kvartal, ville ändå peka på de positiva aspekterna.

– Vi har haft en god orderingång. Orderstocken ligger på en historiskt hög nivå och vi har högre marginal i våra nya projekt. Vid årsskiftet bestod hälften av vår portfölj av projekt som startats efter finanskrisen med pressade priser. Vid halvårsskiftet återstod bara 15 procent av de svaga projekten. Det ser bra ut i vår portfölj, sa Peter Wågström.

Utfallet för första halvåret blev en orderingång på 30,4 miljarder kronor (28,6 ett år tidigare). Orderstocken ökade 23 procent till 49,9 miljarder kronor, medan nettoomsättningen minskade en aning till 21,4 miljarder (21,6).

Resultatet efter finansnetto på halvårsbasis på 176 miljoner kronor var dock påtagligt lägre än vad analytikerna förväntat sig. Första kvartalet är historiskt sett alltid svagt, men normalt kommer sedan en återhämtning under andra kvartalet. Det gör det i år också, men återhämtningen är svagare än i fjol och sämre än förväntat. NCC visar ett resultat efter finansnetto för andra kvartalet på 502 miljoner kronor, jämfört med 617 miljoner kronor vid samma tid i fjol.

Peter Wågström pekar på fyra huvudförklaringar till det svaga resultatet vid halvårsskiftet:
• Extrakostnader på grund av den stränga vintern.
• Klena resultatavräkningar från projekt som togs hem under pressade förhållanden i anslutning till förra finanskrisen.
• Generellt svaga resultat från Roads- och Construction-enheterna i Norge och Finland.
• Jämförelsen med förra halvåret sviktar också på grund av motorvägsprojektet A2 i Polen som resultatavräknades i början av 2010 vilket pumpade upp resultatet med 57 miljoner kronor.

Construction Finland visar negativa marginaler för andra kvartalet medan verksamheten i Norge fick en liten positiv skjuts uppåt under våren.

– I Finland har vi tvingats ta nedskrivningar och kostnader för ett större projekt i Helsingfors. Dessutom är marknaden i Baltikum, som sorterar under vårt finländska bolag, fortsatt svag. En effekt av detta är att vi helt stänger verksamheten i Litauen och vi tar kostnaden för det, 9 miljoner kronor, under andra kvartalet, säger Peter Wågström.

– I Norge har vi möblerat om en del i ledningen och vi har haft en riktigt bra orderingång under de senaste månaderna, både på anläggnings- och bostadssidan. Det är riktigt glädjande, säger Peter Wågström.

Roads är fortfarande svårbedömd. Marknaden hoppar med årstiderna och dessutom är fluktuationer i oljepriset svåra att gardera sig emot.

– En parameter är givetvis bitumenpriserna och vi kan inte skydda oss helt och hållet. Hur vi landar kvartalsmässigt beror också mycket på vilken mix och utformning aktuella kontrakt har. Det betyder också att man inte ska läsa ut för mycket av enskilda kvartal. När det gäller Roads bör man studera helårsresultaten, annars hamnar man lätt snett, säger Peter Wågström.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.