söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

NCC och Peab kritiserar Byggnads varsel

Publicerad: 5 april 2016, 09:00

Facklig agitation ska inte förekomma på Peabs arbetsplatser, säger Peabs förhandlingschef Urban Alm.

Under gårdagen utökade Byggnads sina varsel. Men NCC och Peab håller inte med om bilden om att de skulle stoppa facket från att komma in på byggena.

Ämnen i artikeln:

ByggnadsNCCPeabPeab BostadPeab Sverigebyggkonjunktur


Byggnads hävdar att deras ombudsmän hindrats från att besöka NCCs och Peabs arbetsplatser för att delge facklig information. Därför utökas varslen till ytterligare åtta arbetsplatser tillhörande Peab och NCC från och med klockan 06.00 den 14 april. NCC och Peab ger nu svar på tal och menar att Byggnads visst är välkomna på byggena, dock inte för att ”på arbetstid agitera mitt under lagt strejkvarsel”, skriver NCC i en kommentar.

– Jag är djupt oroad över att Byggnads, i samma stund som LO och Svensk Näringsliv gemensamt uttalar sitt stöd för att respektera ”märket”, utökar sitt varsel. NCC behöver ha tydliga villkor och förutsägbarhet inom ramen för byggavtalet för att vi ska klara den utländska konkurrensen, vilket försvåras av Byggnads krav i avtalsrörelsen, säger Svante Hagman, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Även Peabs förhandlingschef Urban Alm är kritisk.

– Det finns tydliga regelverk som vi följer. Facklig agitation ska inte förekomma på Peabs arbetsplatser, i synnerhet när det är uppenbart att ombudsmännen ska agitera kring varsel, strejk och konflikter. Om Peab har brustit och vägrat fackliga ombudsmän normal facklig information och aktivitet, som de har rätt till, har Byggnads inte rätt att varsla om stridsåtgärder i detta läge utan ska kalla till förhandling om brott mot lag- och eller kollektivavtal. De ska följa gängse regler om rättstvisteförhandling, säger Peabs förhandlingschef Urban Alm.

Relaterade artiklar

Byggnads sa nej till medlarnas bud

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev