Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

NCC uppmanar till modiga beslut i krisen

Publicerad: 27 mars 2020, 17:26

Fortsätt bygga och våga fatta beslut om nya projekt trots coronaläget. Det säger Henrik Landelius på NCC och berömmer Region Sörmland för att de beslutat att göra en miljardinvestering mitt i rådande krisläge.


Ämnen i artikeln:

NCC

Coronakrisen har lamslagit stora delar av näringslivet och hotar ett stort antal arbetstillfällen och projekt inom fastighets- och samhällsbyggnadsbranschen.

Serneke har stoppat bygget av det som ska bli Sveriges högsta bostadshus, Karlatornet, och runtom i landet håller många byggföretag och investerare nu andan.

Läs även: NCC tecknar miljardavtal – ska bygga ut två sjukhus

Det blev därför en uppmärksammad nyhet när Region Sörmland i veckan beslutade att ingå ett avtal med NCC om att bygga ut de Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Ett jättekontrakt värt 2,4 miljarder kronor.

Ett ramavtal parterna emellan tecknades visserligen för fem år sedan men det är inte alla beslutsfattare som i läge av coronakris bestämmer sig för att trycka på gasen.

Avgörande beslut för hela sektorn

Henrik Landelius, affärsområdeschef på NCC Building, berömmer Region Sörmland för sitt mod och framhåller att fler beslutsfattare måste våga agera på liknande sätt om inte hjulen inom byggbranschen, och i ekonomin i stort, ska stanna.

– Det är alltid viktigt för NCC med en så här stor order men det är extra viktigt i dag. Det är avgörande för hela branschen att aktörer som Region Sörmland vidtar åtgärder som det här beslutet för att vi ska kunna stå emot effekterna av coronakrisen, säger han till Byggindustrin.

Byggsektorn står för cirka 11 procent av BNP och med varje uppskjutet projekt så påverkas långt fler än huvudentreprenören.

– ”Bara” den här investeringen i Sörmland på 2,4 miljarder gör att man säkrar cirka 600 årsarbetstillfällen. Det perspektivet tappas bort ibland. Region Sörmland har inte bara tagit ett viktigt beslut för vården i framtiden utan har också bidragit till arbetstillfällen, inte minst lokalt eftersom vi använder en massa underentreprenörer, säger Henrik Landelius.

"Viktigare än någonsin med samtal"

För att inte Sverige om ett antal år ska stå utan den sociala infrastruktur som landet behöver så måste beslutsfattare både inom näringslivet och politiken nu våga driva igenom stora investeringar, trots att hela marknaden befinner sig i ett svårt läge, poängterar Henrik Landelius.

– Vi måste hålla produktionen i gång trots den hälsokris som råder omkring oss. Att vi inom branschen har en tät dialog både med varandra och med presumtiva uppdragsgivare är viktigare än någonsin. Vi måste lyssna till varandra och berätta vad vi kan göra för att hålla hjulen snurrande, säkra arbetstillfällen och ta höjd för framtiden, säger Henrik Landelius.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

NCC

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.