måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Nedgången för byggandet dämpas – ökat bostadsbyggande i maj

Publicerad: 21 juni 2023, 04:00

Foto: Mattias de Frumerie

Byggfaktas byggstartsindikator vänder upp i maj, där såväl bostadsbyggandet som övrigt byggande ökar. "Detta kan vara ett tidigt tecken på att nedgången i byggandet börjat plana men det kan också vara tillfälligt", säger Byggfaktas analyschef Tor Borg.

Ämnen i artikeln:

bostadsbyggandebostadsutvecklingbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationbyggkonjunktur

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Enligt Byggfaktas byggstartsindikator ökade byggstarterna i Sverige med totalt 0,6 procent mellan april och maj, och var ned 11,8 procent från maj 2022. Det var första gången sedan hösten 2021 som byggstartsindikatorn ökade mellan två månader.

Läs mer: Så ska bygghjulen börja snurra igen

– Byggstartsindikatorn har ökat något den senaste månaden, samtidigt som tidigare månadsutfall inte reviderats ned. Detta kan vara ett tidigt tecken på att nedgången i byggandet börjat plana men det kan också vara tillfälligt. Oavsett signalerar indikatorn att byggstarterna ligger på markant lägre nivåer än de gjort de senaste åren, säger Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta, i en kommentar.

För första gången på länge ökar byggandet i maj.

Byggstartsindikatorn för bostäder steg 0,3 procent i april och föll 37,9 procent från maj 2022. Från toppen sommaren 2021 har bostadsbyggandet halverats, enligt indikatorn.

– Efter ett och ett halvt års brant fall visar nu byggstarterna i bostadssektorn äntligen preliminära tecken på att plana ut. Indikatorn är dock nere på de nivåer den senast låg på i slutet av 2014, vilket visar hur nedpressat byggandet är, säger Tor Borg.

Läs mer: Årets största säljstart: "Tycker vi fått bra respons"

För övrigt fastighetsbyggande steg byggstarterna med 0,7 procent i maj och var 20,9 procent högre än i maj i fjol. Detta byggande har tidigare ökat kraftigt, men planat ut på senare tid.

– Efter en ganska snabb uppgång fram till årsskiftet har byggstarterna utanför bostadssektorn stått och stampat lite det senaste halvåret. Byggande av skolor, sjukvård och kontor ökar medan övriga sektorer tappar, säger Tor Borg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev