Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Neråt på börsen - trots resultatförbättring

Publicerad: 25 november 2009, 14:07

Det ser - trots konjunkturläget - hyggligt stabilt ut för Peab. Under tredje kvartalet ökade omsättningen till 8,5 miljarder kronor (7,9), rörelseresultatet till 496 Mkr (404) och resultatet före skatt till 542 Mkr (279). Men det hjälpte inte på börsen. Utfallet var sämre än vad analytikerna, enligt SIX Estimates, hade räknat med och aktiekursen föll något under onsdagseftermiddagen.


"Mot bakgrund av det svaga konjunkturläge nordisk byggmarknad befinner sig i är Peabs utveckling under årets första nio månader mycket positiv. Även om omsättning och rörelseresultat minskar i jämförelse med rekordåret 2008, finns det glädjeämnen. Vår pågående produktion har god lönsamhet och orderläget har stabiliserats", kommenterar Peabs koncernchef Mats Paulsson i rapporten.För hela niomånadersperioden ökade omsättningen till 25,6 miljarder (24,7) med ett rörelseresultat på 1,2 miljarder kronor (1,1).Orderingången under januari-september 2009 uppgick till 24,4 miljarder jämfört med 25,8 miljarder för motsvarande period 2008. Orderstocken ökade med 10 procent till 26,7 miljarder jämfört med 24,2 miljarder vid utgången av 2008. "Försäljningen i våra egenutvecklade bostadsprojekt har under tredje kvartalet varit fortsatt god på samtliga marknader medan nivån på produktionsstarter av nya projekt fortfarande är låg", skriver Mats Paulsson."Vi har en orderstock som är på en fortsatt hög nivå men i det korta perspektivet är osäkerheten vad gäller konjunkturen 2010 fortfarande stor. På sikt är det dock vår uppfattning att det finns ett stort underliggande behov av bygginvesteringar. Med en i grunden stark finansiell ställning har vi under perioden valt att fortsatt tillvarata de möjligheter som uppstår i en konjunktursvacka och använt vårt kassaflöde till att genomföra strategiska investeringar inför framtiden."

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.