Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Nischat fönsterföretag klarar lågkonjunkturer

Publicerad: 1 oktober 2008, 08:28

Svängningar i konjunkturen är inget problem för Vimmerbyföretaget RM Snickerier, som växt stadigt sedan slutet av 1980-talet. Det finns alltid en marknad för måttbeställda fönster i gammal stil.


Mikael Carlsson, vd och ägare av företaget RM Snickerier i Vimmerby, lovade sig själv att köpa en ny elgitarr varje år som firman gick bra. Idag har han svårt att få plats med sina gitarrer och överväger om det är dags att bryta traditionen.

– Vi har alltid haft mycket att göra. De hus vi säljer till är inte så konjunkturkänsliga, säger han.

– Det är nästan tvärt om. Privatpersoner väljer ofta att bygga eller renovera när det är lågkonjunktur. Då går det att få tag på en byggare till ett bra pris, säger Mikael Carlsson.

Företaget har specialiserat sig på att tillverka dörrar och fönster i gammal stil med äkta spröjs och kittad båge. Fönstren måttbeställs och kunderna är främst villaägare i storstadsregionerna.

Ungefär hälften av beställningarna går till renovering av gamla hus, resten till nya hus som ofta är arkitektritade. Och då är fönstren viktiga. Bågarna på RM Snickeriers fönster är smalare än på moderna fönster, vilket har gjort dem populära bland dem som håller på med byggnadsvård.

Fabrikens 3 000 kvadratmeter är uppbyggda som en produktionslinje och tillverkar 13 000 fönster och dörrar varje år. Virke hämtas in i ena änden och färdiga nykittade fönster körs ut på lastpallar i den andra.

Det luktar nysågat trä och snickerifärg i fabriken. Produktionen är ordnad i en serie stationer i den öppna lokalen. Vid stationerna jobbar personal som blivit specialister på just det momentet.

– Det som kan ställa till mest problem är om många är sjuka på samma avdelning. Hanteringen är så specialiserad att det är svårt att ersätta en anställd med en vikarie. Det tar något halvår att bli riktigt duktig på hantverket, säger Mikael Carlsson.

Agneta Sleman är först i kedjan. Hon sågar upp fönsterämnen i en datoriserad kapsåg. Med hennes hjälp räknar maskinen ut ett optimalt antal längder ur varje planka.

Virket kommer från tallar i Hälsingland som har vuxit långsamt. Träet är därför tätfibrigt, vilket är nödvändigt om fönsterbågar och spröjsar ska bli hållbara.

Ämnena går sedan vidare till en automatiserad hyvel- och tapplinje. Färdiga bitar kontrolleras, målas och sätts ihop med stiftpistol. Fabriken omfattar även en glasmästeristation där Lars Lagerström skär till glas, monterar det och sedan kittar bågarna.

Kaplistor och andra instruktioner kring produktionen hänger prydligt vid varje maskin. Var 20:e dag körs en spröjsfräsning som kan omfatta 4 000 spröjsar, så det krävs väl inarbetade rutiner för att beställningarna inte ska blandas ihop.

Längst ner i lokalerna står det färdiga fönster på lastpallar, fixerade med svepplast och försedda med adressetiketter. En truckförare sorterar upp pallarna och lastar dem sedan på långtradare.

Efterfrågan på nytillverkade fönster i gammal stil är en förklaring till företagets framgång. Att de dessutom går att få i energieffektivt utförande är en annan. Fönster inklusive karm kan, trots att de har spröjs, levereras med u-värdet 1,0 vilket är mer energisnålt än Boverkets kräver.

– De kunder som bygger nytt är intresserade av energivärdet. Men de som renoverar äldre hus är inte alltid så intresserade. De tänker att väggarna ändå är så dåligt isolerade. Men gamla timmerväggar isolerar ofta bra jämfört med fönstren, säger Mikael Carlsson.

Företaget har även börjat leverera fönster med cylinderlås som sitter infräst i bågen. Det gör att fönstren uppfyller försäkringsbolagens skärpta krav. Snart kan bolaget även leverera fönster med gammaldags spanjolett, en vridbar stång med handtag som låser fönstret.

– Vi sneglar bland annat på marknaden i Gamla stan i Stockholm där många fönster har spanjoletter.

Så företaget växer vidare. På kontoret står två elgitarrer som en påminnelse om att det går bra. I ett mötesrum står ytterligare fem gitarrer. Nu måste Mikael Carlsson bara bestämma sig för om han ska köpa fler.


Så växte RM Snickerier
Mikael Carlsson har själv byggt upp företaget. Tankarna på att starta eget föddes när han gick på träteknisk linje på gymnasiet, när han var en matematikbegåvad tonåring som spelade i rockband. Efter han tagit ett gesällbrev vid Västerviks möbelsnickarskola startade han företaget hemma i garaget.

– I början gjorde jag allt som ett litet snickeri gör, till exempel möbler och lister.

Det var i mitten av 1980-talet och det fanns då en stor fönsterfirma i Vimmerby som bara gjorde standardfönster. När firman fick in order på udda fönster la de ut beställningen på Mikael Carlsson.

– Jag sa att det ni inte kan göra det gör jag, sneda fönster eller runda fönster.

Han blev underleverantör och märkte att det fanns en marknad för specialfönster. Så 1989 byggde han en egen fabrik. Två decennier senare har RM Snickerier bytt fabrikslokaler tre gånger och växt till 32 anställda.


Doppas i kinesisk träolja
För att bli tåligare mot fukt doppas fönsterbågens delar i kinesisk träolja och målas med oljefärg innan de sätts ihop. Delarna limmas inte ihop, eftersom lim har en tendens att släppa med åren. Istället spikas bågarna ihop med rostfri klammer.

Fönstren kan köpas med energiglas, både enkelt glas och kassett fylld med ädelgas. Argongas ger fönstret inklusive karm ett u-värde på 1,2. Kryptongas ger u-värdet 1,0.


Fakta om RM Snickerier
Affärsidé: Att tillverka kundanpassade fönster i främst allmogestil med bra energivärde och smala profiler för maximalt ljusinsläpp.
Grundades: 1986
Ägare och vd: Mikael Carlsson
Antal anställda: 32
Omsättning 2007/2008: 38 miljoner
Andel kvinnor i produktionen: 30%

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.