Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

”Norrland behöver en riktig storstad”

Publicerad: 13 september 2018, 04:00

Lars Westin, forskare vid Centrum för Regionalvetenskap (CERUM), Umeå Universitet.

Om Norrland ska kunna utvecklas väl bör någon av städerna i området komma upp i 300 000–400 000 invånare. Om det ska bli verklighet är det norrländska bostadsbyggande centralt. Det tror professor Lars Westin på Centrum för Regionalvetenskap (CERUM) vid Umeå Universitet, som forskar på hur och varför städer utvecklas.


– En så stor region som Norrland måste ha en stark stad, annars flyttar människor till den närmaste starka staden och för Norrlands del innebär det att många drar sig till Stockholm, säger han.I dag krävs en stad på 300 000 invånare för att regionen ska få den typ av avancerade privata tjänster som krävs för en attraktiv miljö till exempel för företagsjurister, ekonomer, it-tjänster och även för utbildningsväsendet, kulturlivet och så vidare.

LÄS MER: Kustprojekt hoppas klara prisnedgång

När en stad är så stor blir det även attraktivt att bosätta sig på landsbygden utanför staden. Det är en trend att landsbygdsbefolkningen ökar i omgivningarna kring de större städerna.
I Norrlandslänen har många makthavare traditionellt sett städer som något negativt, man har till och med hållit ner den urbana utvecklingen, men Lars Westin ser nu att detta är på väg att ändras. Umeå har alltid vuxit, men nu har även bland annat Skellefteå, Piteå, Luleå, och Örnsköldsvik tillväxtambitioner. Men även skidorter som Åre och Vemdalen eller mindre kommuner som Lycksele och Kiruna har ambitioner att växa.
– Det är inte givet vilken av dessa städer som ska bli Norrlands nya storstad, det beror på vilken stad som bestämmer sig för att ta steget och klarar av det, säger Lars Westin.

LÄS MER: "Umeå bygger mest"

Frågan är dock: Hur bär sig en stad åt för att växa? Jo, det krävs en kombination av att bygga bostäder och kommersiella lokaler, fler arbetstillfällen och bättre infrastruktur. Men det viktigaste är att bygga bostäder, tror Lars Westin.
– Har man en attraktiv miljö och bygger bostäder kommer företagen att komma dit givet att man inte förhindrar dem. Det som idag ofta inte fungerar är att bara börja med infrastrukturen. Om staden inte är attraktiv kommer befolkningen då i stället att använda transportmöjligheterna för att lämna staden, säger han.
Många städer sätter idag mål för antalet invånare, Umeå har till exempel bestämt sig för att växa till 200 000 medborgare och är nu snart 130 000. Lars Westin tror dessa mål är viktiga.
– Kommunerna sitter med det lokala planmonopolet, har de ett mål måste de tänka igenom hur den större staden ska se ut och hur de ska nå dit, säger han.

Relaterade artiklar

Kustprojekt hoppas klara prisnedgång

"Umeå bygger mest"

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.