Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Nu är botten nådd"

Publicerad: 11 mars 2014, 23:00

En branschanalys från Euler Hermes, världens största kreditförsäkringsbolag, visar att det finns tecken på att botten nu är nådd i byggbranschen. Flera länder i Europa ökar nu nybyggnationen och antalet bygglov för bostäder.


Europas byggföretag hade stora problem under 2013. Till exempel minskade nybyggnationen med 28 procent i Spanien (12 månader till och med oktober) och  med 21 procent i Portugal (12 månader till och med september). I Grekland fortsatte raset. Även andra länder som som Holland, Belgien, Polen och Finland hade byggsektorn det svårt. Sammantaget minskade omsättningen i byggindustrin med 3 procent under året.

En branschanalys från Euler Hermes, världens största kreditförsäkringsbolag, visar dock att det finns tecken på att botten nu är nådd. I Storbritannien fortsätter nybyggnationen att öka och i Tyskland ökade antalet bygglov med 12 procent (12 månader till och med november). Den positiva trenden drivs bland annat av brist på bostäder samt ett växande behov av investeringar i infrastruktur. Euler Hermes bedömer att tillväxten för Europas byggindustri 2014 hamnar mellan -1 procent och +1 procent.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.