Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Ny sida

Publicerad: 28 april 2009, 12:24

Mindre byggföretag är mer pessimistiska än mindre företag i andra branscher, visar den senaste Småföretagarbarometern.


De små byggföretagen är de mest pessimistiska i den senaste Småföretagarbarometern. De små byggföretagen räknar med att indikatorn för den samlade konjunkturen faller till minus 15 om ett år. I dag ligger indikatorn en liten bit över nollstrecket.

Därmed är de mindre byggföretagen betydligt mer pessimistiska än mindre företag i de övriga redovisade branscherna som är uppdragsverksamhet, tillverkningsindustri, elektronikindustri och övriga privata tjänster.

Tillverkningsföretagen, exklusive elektronikindustrin, har de mest expansiva planerna och väntar sig en ökning från nära noll i dag till drygt 35 om ett år.
Det framgår av Småföretagarbarometern som presenterades den 28 april.
Bakom Småföretagarbarometern står Småföretagarna och Swedbank som har låtit Sifo Research International göra telefonintervjuer under mars. Barometern omfattar företag med 1–49 anställda. Sammanlagt har 4 102 företagare svarat på frågor.

Av Småföretagarbarometern framgår också att vart fjärde mindre byggföretag planerar att sänka sina priser när efterfrågan försvagas. Därmed ligger byggbranschen i topp, tillsammans med detaljhandeln, när det gäller de mindre företagens beredvillighet att sänka priserna.

Något motsägelsefullt kan det framstå att byggindustrin är den bransch, bland mindre företag, som fortfarande har störst brist på arbetskraft.
Omkring 15 procent av de mindre byggföretagen rapporterar arbetskraftsbrist, vilket visserligen är mer än en halvering jämfört med läget hösten 2008. Totalt i undersökningen är det omkring 11 procent av de mindre företagen som rapporterar brist på arbetskraft våren 2009.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.