Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Ny undersökning: Minskad efterfrågan stressar byggbolagen mest

Publicerad: 27 Januari 2021, 13:46

Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, ser kreditrestriktionerna som det mest omedelbara hotet mot byggbranschen.

Foto: Mostphotos / Byggföretagen

De negativa effekterna av pandemin blir fullt kännbara inom bygg först på lite längre sikt. Men en ny undersökning från Byggföretagen visar att oron för minskad efterfrågan är utbredd redan nu.


Ämnen i artikeln:

bostadsbyggandecoronaFinansiering

Branschorganisationen Byggföretagens senaste byggbarometer gjordes under perioden 13 till 21 januari och resultatet baseras på svar från 565 medlemsföretag. 

Undersökningen, som offentliggörs senare i veckan, ger ett tydligt besked om att coronapandemins effekter på de egna affärerna är det som oroar byggföretagarna allra mest. Över hälften, 55 procent, anger det som största problemet.

Läs även: 2022 vänder det – ny rapport om bygg

Det ska sättas i relation till att byggsektorn hittills varit relativt lite påverkad av pandemin. Startade byggen har i stor grad kunnat fortsätta. Även om det inträffar både varsel och konkurser på olika håll så är experterna är eniga om att den kraftiga smällen kommer att drabba branschen längre fram. 15 procent av de svarande har tvingats varsla personal som en följd av pandemin och en nästan lika stor andel, 14 procent, svarar att de kan komma att behöva varsla framöver.

Största orosmolnen för byggföretagen

• 55 procent av de svarande medlemsföretagen uppger för Byggföretagen att coronapandemins effekter på affärerna innebär det största bekymret just nu. 

• Näst störst oro känner medlemsföretagen för osund konkurrens. 19 procent av de svarande uppger det som det största problemet. 

• Kompetensbrist är tredje största bekymret (14 procent).

Källa: Byggbarometern 2021:1

– Pandemin är inte det största problemet än så länge; det är de finansiella restriktionerna i form av bolånetak, amorteringskravet och bankernas höga inkomstkrav för den som vill ta bostadslån. Det här har gett negativ effekt på bostadsbyggandet och det märktes redan före pandemin, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen. 

Bostadsbyggandet på väg ner redan före pandemin

Enligt Boverket krävs 60 000 nya bostäder per år för att svara mot behovet. Under det senaste året har det byggts långt färre, cirka 42 000. Pandemin skapar finansiell osäkerhet i samhället i stort och därmed minskar efterfrågan på nya bostäder och kommersiella lokaler.

– I princip alla i byggbranschen jobbar med lånade pengar så kreditrestriktionerna drabbar hela byggbranschen, säger Catharina Elmsäter-Svärd och nämner den nya bankskatt som är på gång som ytterligare ett orosmoment.

Trots att två tredjedelar av de svarande upplever minskad orderingång i hög eller viss utsträckning redan nu så kan det bli ännu värre framöver. Kommunernas ekonomi har på många håll blivit mer ansträngd under pandemin och då lär fler större investeringar få stå tillbaka. 

Anläggnings- och infrastrukturprojekt kan utgöra ett positivt undantag framöver, men det är avhängigt att framför allt staten gör större beställningar.

Det skapar en höjd risk för att det prispressas på oschyssta grunder.

Den osunda konkurrensen med fusk och arbetslivskriminalitet är ett annat orosmoment bland byggbolagen. Var femte svarande, 19 procent, i undersökningen anger det som problem nummer ett.

– Att motverka osund konkurrens är en av de absolut viktigaste anledningarna till att våra medlemmar är med i Byggföretagen. Det man är orolig för och som kanske inte direkt syns i den här undersökningen är att den osunda konkurrensen blir mer märkbar i ett marknadsläge med lägre efterfrågan. När färre jobb kommer ut på marknaden är det fler som lämnar in anbud och det skapar en höjd risk för att det prispressas på oschyssta grunder, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Läs även: Nordbygg ställs in 2021: ”Pandemin är långt ifrån över”

Om hon själv fick välja en insats för att sätta fart på efterfrågan skulle den riktas mot finansieringsledet.

– Ur ett finansiellt makroperspektiv finns en poäng med att människor inte ska ta höga lån, men det slår hårt mot bostadsbyggandet vilket påverkar flera delar av samhället, säger hon. 

Så har coronapandemin påverkat byggbolagen

• 66 procent av medlemsföretagen i undersökningen upplever minskad orderingång i hög eller viss utsträckning.

• 29 procent upplever finansierings- eller likviditetsproblem.

• 15 procent har tvingats varsla personal. 14 procent svarar att de ännu inte varslat, men kanske behöver göra det.

• 32 procent har använt sig av nedsättningen av arbetsgivaravgiften, men hälften av medlemsföretagen inte använt sig av någon stödåtgärd.

• 66 procent av medlemsföretagen i undersökningen bedömer att försäljnings/orderingången under våren kommer att vara bättre eller ungefär som under andra halvåret 2020. Nästan en fjärdedel, 23 procent, tror att den kommer att utvecklas sämre.

 

Källa: Byggbarometern 2021:1

 

 

 

 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.