Konjunktur
Nya rapport visar på dystert år för ingenjörer och arkitekter
Publicerad: 3 november 2020, 08:00
Magnus Höij, förbundsdirektör Innovationsföretagen. Foto: Innovationsföretagen
Coronapandemin har slagit hårt mot arkitekter och ingenjörer. 2020 blir ett dystert år, med stora inkomstbortfall, visar en ny konjunkturrapport från Innovationsföretagen.
Ny konjunkturrapport: pandemin har slagit hårt mot Innovationsföretagen
Coronapandemin har slagit hårt mot arkitekter och ingenjörer. 2020 bli ett dystert år, med stora inkomstbortfall, visar en ny konjunkturrapport från Innovationsföretagen.
Det är Innovationsföretagens nya konjunkturrapport Investeringssignalen som visar att 2020 blir ett tufft år för organisationens medlemsföretag.
I undersökningen har 100 företag som tillsammans sysselsätter nära 23 500 medarbetare i Sverige under september och oktober fått svara på frågor om hur pandemin påverkat deras omsättning, debiteringsgrad, rörelseresultat, antal anställda, investeringar i forskning och utveckling samt investeringar i kompetensutveckling under innevarande år.
Läs även: Ny konjunkturrapport från Innovationsföretagen: Branschen är i vänteläge
Resultatet är nedslående. Samtliga faktorer har påverkats negativt. Värst drabbade är industrikonsulterna, där uppger fyra av fem företag en omsättningsminskning på grund av Corona.
– Jag är inte förvånad över detta. Vi vet att fordonsindustrin är snabba att dra i bromsen. Nu får vi svart på vitt att det slagit hårt emot den här sektorn, säger Magnus Höij, förbundsdirektör för Innovationsföretagen till Byggindustrin.
Bland teknikkonsulterna som jobbar nära bygg- och anläggningsbranschen uppger tre av fem företag att lönsamheten har påverkats negativt.
– Om man jobbat med infrastruktursatsningar åt Trafikverket har det varit relativt liten påverkan. Men de som jobbat mer mot privata marknaden och bostadsutveckling har märkt en större påverkan. Sammantagen har det varit en negativ period även i den här sektorn, säger Magnus Höij.
Men allt är inte nattsvart. Förväntningarna på orderläget det kommande halvåret har vänt upp för både teknik- och industrikonsulter.
– Våra medlemsföretag har en tät dialog med sina kunder och ser att det finns behov av infrastruktur, bostäder, sjukhus och skolor. Det är nog en realistisk bild, men vad som inte syns riktigt i våra siffror är att osäkerheten är enorm. Det finns en ljusning men det är också för att företagen ställt låga förväntningar, säger Magnus Höij.
Läs även: Här är de 300 största teknikkonsulterna i Sverige
Arkitekterna som brukar märka av konjunkturnedgångar tidigt tillhör den yrkesgrupp som haft det tuffast rent sysselsättningsmässigt.
– Vi anade att det här året skulle bli tufft för arkitekterna redan innan corona och pandemin har förvärrat situationen. Det har varit ett år med en hel del neddragningar på företagen, säger Magnus Höij.
Innovationsföretagen efterlyser nu att politiker och andra beslutsfattare vågar göra investeringar.
– Den kompetens som finns hos våra medlemsföretag kommer att vara oumbärlig för att lösa samhällsutmaningarna. Vi vill behålla möjligheten till korttidspermitteringar men på längre sikt är det viktigare att får fart på investeringarna, både vad gäller infrastruktur och byggande men också när det gäller omställningen mot ökad hållbarhet i hela näringslivet, säger Magnus Höij.