Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Nystart för Boklok

Publicerad: 10 november 2010, 12:47

Skanska lägger in ytterligare en växel i sin svenska Boklok-satsning och förbereder samtidigt en nystart i Norge, Storbritannien och Tjeckien.


Sedan starten 1997 har Skanska och Ikea byggt och lanserat över 4 500 Boklok-bostäder på omkring 120 platser i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Storbritannien.

Det har gått bra, men inte tillräckligt bra.

– Nu gör vi från Skanskas en rejäl nysatsning. Vi har en bra affär och vi vänder oss till rätt människor i normalinkomstlägen. Vi vill se en kännbar tillväxt. Boklok-konceptet förutsätter en viss volym för att det ska vara riktigt attraktivt, säger Jonas Spangenberg, vd på Boklok Housing.

För närvarande ligger årsproduktionen på ungefär 400 bostäder per år. Målet är en årsproduktion på över 1 000 bostäder på den svenska marknaden.

Det särskilda bolaget, Boklok Housing, bildades i somras med syfte att samla allt som har med Boklok-konceptet att göra på ett enda ställe. Tidigare har delar av produktion och projektutveckling varit utspridda bland svenska regioner och andra europeiska marknader. I Storbritannien och Tyskland har lanseringen byggt på externa licensproducenter.

– Vi behöver specialisering och fokusering och vi måste upp i volym för att vår fabrik i Gullringen ska få en stabil beläggning. Här jobbar vi som den övriga industrin. Vi ger fabriken en årsvolym i förväg så att den kan optimera sin produktionsprocess och därefter ser vi till att bearbeta marknaden utifrån den produktionsvolym som vi har på gång. Litet tvärtom mot hur det brukar fungera i byggbranschen, säger Jonas Spangenberg.

På den svenska marknaden breddas produktportföljen med radhus. Faktum är att radhuset är en import. Boklok-radhus har tidigare byggts i Storbritannien, Norge och Danmark, men aldrig i Sverige. Premiärprojektet på den svenska marknaden för Boklok-radhus är just klart i Linköping.

Jonas Spangenberg räknar med att fördelningen kommer att vara ungefär 70/30 mellan lägenheter och radhus framöver.

– Parallellt med att vi ökar trycket i Sverige undersöker vi också möjligheterna till en comeback i Storbritannien och Finland samt en premiärsatsning på den tjeckiska marknaden. Skillnaden mot tidigare, exempelvis i Storbritannien, är att vi själva tar kontrollen över produktionen och inte lägger ut det på franchising.

– Tyskland är inte en av Skanskas hemmamarknader, men franchisetagare Bienzenker har lyckats rätt bra. Vi bevakar utvecklingen och får se på sikt om vi kan ta en aktivare del även i Tyskland, säger Jonas Spangenberg.

Fakta/Kort om Boklok
Konceptet Boklok uppstod som resultatet av en dialog mellan Skanska och Ikea 1996-97. Tanken var att skapa ett bra boende med god kvalitet och design till en lägre kostnad.

Sedan starten har Boklok byggt 4 500 bostäder, på cirka 120 platser i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Storbritannien och, via extern licenstillverkning, i Tyskland.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.