Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Nytt larm om kontrollansvariga

Publicerad: 25 oktober 2012, 08:35

Det råder allvarlig brist på kontrollansvariga. Enligt SBR Byggingenjörerna tar det minst ett till två år att utbilda alla de kontrollansvariga som behövs. Peter Löfgren på Sveriges byggindustrier säger att det var olyckligt att utesluta byggarna.


Nyligen föreslog regeringen i en proposition att byggbranschen får en utsträckt respit fram till 2013.

Peter Löfgren, utvecklingschef på BI, är tveksam till att detta ensamt skulle lösa problemet. Han pekar på flera problem kring reformen med kontrollansvariga:Eftersom de kontrollansvariga ska vara oberoende av byggföretagen har i stort sett alla byggare uteslutits. Det skapade en akut bristsituation.

När den nya lagstiftningen var ute på remiss ingick ett förslag om att det också skulle finnas arbetsansvariga från byggföretagen på byggena. Det hade minskat trycket på kontrollansvariga och skapat en fungerande helhet i byggkontrollen utan att fördyra för de seriösa företagen.

– Men politikerna sa nej till det, säger Peter Löfgren.

Det är inte sällan mindre konsultföretag som förväntas vara medarbetare till kontrollansvariga, till en betydande kostnad.

– Vi har en utbildning av kontrollansvariga på BI men efterfrågan har än så länge varit liten, säger Peter Löfgren.

Om en kontrollansvarig begår ett misstag kan skadestånd bli följden. För ett litet företag kan det bli kännbart och svårt att riskbedöma.

– Även det bidrar till att få kontrollansvariga utbildas och certifieras, säger Peter Löfgren.

Den nya plan- och bygglagen, PBL, som trädde i kraft i maj 2011 kräver att det finns en certifierad kontrollansvarig på varje byggprojekt. Men till följd av bristen på kontrollansvariga har branschen fått dispens så att byggen har kunnat startas under 2012, även om det inte finns någon kontrollansvarig. Nu ska respiten alltså förlängas till halvårsskiftet 2013.

Hittills har 2 100 kontrollansvariga certifierats. Vid årsskiftet kan det finnas 3 000 certifierade kontrollansvariga. Men enligt Boverket behövs det 4 000–8 000 kontrollansvariga och certifieringsföretagen talar om ett behov på 10 000 kontrollansvariga.

– Det räcker inte att förlänga dispensen med ett halvår till halvårsskiftet 2013. Bristen på certifierade kontrollansvariga kan bli en samhällsekonomisk fara, säger Magnus Janson, förbundsdirektör för SBR Byggingenjörerna.

Han anser att den nya lagen är bra men att den inte var väl förberedd.

– Det krävs en dispens på åtminstone ett eller två år. Å andra sidan innebär varje dispens att de som har satsat på utbildning och certifiering ser att det går lika bra utan. Det är inte heller bra.

Risken finns att byggen stoppas i ett känsligt läge för byggbranschen.

– Det skulle innebära att en del av våra medlemmar tappar uppdrag. Det har varit för lite fokus på att informera om behovet av kontrollansvariga och på att klara behovet av dem, säger Magnus Janson.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.