Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Nytt varsel från Byggnads

Publicerad: 10 maj 2012, 07:37

Byggnads har lagt ytterligare varsel i konflikten inom vvs och plåt. Beskedet kom på eftermiddagen, onsdag den 9 maj. Om konflikten fortsätter tar Byggnads ut ytterligare 850 medlemmar på 14 företag tisdagen den 22 maj.


Sveriges byggindustriers vice vd och förhandlingschef, Mats Åkerlind, säger att arbetsgivarna nu diskuterar alla tänkbara alternativ för att lösa konflikten.

Samtidigt väntar parterna på ett beslut från Arbetsdomstolen som väntas klockan 14.00 fredag den 11 maj. Torsdagen den 3 maj stämde arbetsgivarna Byggnads för olovliga konfliktåtgärder.

Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och Vvs-företagen anser att Byggnads har kränkt föreningsrätten. De kräver att domstolen ogiltigförklarar Byggnads stridsåtgärder.

Den 25 april tog Byggnads ut 14 medlemsföretag inom PLR och Vvs-företagen i blockad och strejk. Den 2 maj varslade Byggnads om strejk på ytterligare 27 företag med verkan i två omgångar, den 11 och den 16 maj.

Nu är alltså ytterligare ett varsel lagt.

Arbetsgivarnas stämning mot Byggnads bygger på att arbetsgivarna anser att Byggnads har riktat sina stridsåtgärder särskilt mot företag där personer i ledande befattningar och på nyckelpositioner har engagerat sig inom arbetsgivarsidans organisationer.

Enligt arbetsgivarna är det en kränkning av föreningsfriheten som innebär att strejken bör förklaras olaglig. Byggnads anser att arbetsgivarna ägnar sig åt juridiskt trixande.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.