Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Nytt varsel i husfabrik

Publicerad: 18 juni 2019, 13:25

Johan Samuelsson, Sverige-vd för Moelven Byggmodul.

Foto: Moelven

I februari varslade Moelven Byggmodul 25 anställda vid fabriken i Kil. Varslet återkallades strax därpå. Men nu varslas personalen återigen. Marknaden ser ostabil ut framöver, menar bolaget.


Det var på tisdag morgon som de 25 medarbetarna vid Moelven Byggmodul fick information om att samma varsel lades återigen.

– Vi skulle gärna önskat att förutsättningarna var annorlunda för våra medarbetare, och det här är mycket tråkigt besked att komma med. Marknaden för bodar är mer oregelbunden framåt, och vi måste anpassa produktionen efter orderboken. Vi var mycket nöjda då vi kunde återkalla varslet vi kom med i februari, men nu måste vi tyvärr återuppta detta varsel, säger Johan Samuelsson, vd för Moelven Byggmodul, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Moelven Byggmodul varslar igen

Vidare MBL-förhandlingar inleds omgående med de fackliga parterna med en ambition att hantera processen skyndsamt för att de berörda skall informeras så snart som möjligt. I dag jobbar det 125 personer på Moelven Byggmodul i Kil.

– Vi är tvungna att genomföra detta varsel för att säkra konkurrenskraften framöver. Vi hoppas naturligtvis att efterfrågan för bodar förbättrar sig, och vi är beredda att öka produktionen så snart det är möjligt, säger Johan Samuelsson.

I april varslades 49 av 75 medarbetare, samtliga anställda i produktionen och några tjänstemän,  vid Moelvens husfabrik i Sandsjöfors.

Moelven är inte den enda husfabrikant som har varslat personal. I februari varslade Flexator 24 anställda och förra hösten varslades 25 personer hos Anebyhus.

Branschorganisationen TMF har varnat för att den svagare bostadsmarknaden kan kosta tusentals jobb inom hustillverkning.

Moelvens svenska produktionsanläggningar för modulproduktion i trä finns i Kil, Sandsjöfors, Säffle och Torsby.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.