Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Obama lovade byggjobb

Publicerad: 6 september 2011, 07:42

Det är idel minustecken för det amerikanska byggandet. Staten saknar medel att stimulera marknaden.


USA:s president Barack Obama lovar nya byggjobb.

–Min nästa plan är att göra det möjligt för byggnadsarbetarna att "bli lortiga" när de bygger vägar och broar.

Det sa Barack Obama i ett tal inför arbetare i Detroit när USA firade Labor Day, den 5 september, för att hylla arbetarnas roll i den amerikanska vardagen.

Men det blir svårt för regeringen att stimulera byggandet eftersom den amerikanska staten har ett stort budgetunderskott. Och byggandet i USA sjunker. I juli föll byggande mer än vad det har gjort på sex månader. Det framgår av siffror som det amerikanska handelsdepartementet presenterade nyligen.

Byggandet i juli var 1,3 procent lägre än i juni. Ryckigheten är stor, i juni steg byggandet i USA med 1,6 procent.

Fallet i juli var det största sedan i januari och bidrog till sänka humöret börserna i världen.

Enligt förväntningar som Bloomberg News sammanställer hade ekonomer förväntat sig att byggandet skulle öka med 0,2 procent.

Tappet i juli förklaras till stor del av minskade statliga beställningar som nådde sin lägsta nivå på fyra år. Under den finanskris som blev akut på hösten 2008 gjorde den amerikanska staten stora beställningar, bland annat när det gällde infrastruktur.

Med dagens stora budgetunderskott saknar staten möjligheter att stimulera marknaden på det sättet. Till detta kommer en stillastående bostadsmarknad. Även marknaden för om- och tillbyggnad av bostäder har rasat.

Statliga utgifter för byggande föll med hela 2,1 procent från juni till juli i år. De federala bygginvesteringarna föll med 3,6 procent.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.