Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Oden lovar vinst och blir Strabag

Publicerad: 11 Oktober 2011, 13:58

Omsättningen ska växa snabbt. Ny vd snart rekryterad. Namnet Oden ersätts med Strabag.


Österrikiska Strabag har kommit till Sverige och Skandinavien för att stanna. Under 2012 ska helägda dotterbolaget, anläggningsbyggaren Oden, gå med vinst, efter några tuffa år. Och snart byter Oden namn till Strabag.

– Jag känner mig mycket optimistisk, säger Lars Nihlén som fungerar som operativ vice chef för Strabags Skandinaviska verksamhet.

Sedan starten 1950 har Oden arbetat med anläggningsbyggande i Sverige. Men inom några månader ska Oden i stället verka under namnet Strabag.

– Vi ska verka under ett och samma varumärke. Oden är ett välkänt namn men Strabag vill visa att man tänker stanna i Norden och därför byts varumärket ut, kanske redan före årsskiftet, säger Lars Nihlén.

Dåliga projekt som har tyngt resultatet avslutas nu, omsättningen växer och resultatet ligger snart på plus.

– Vi räknar med att omsättningen för Strabags skandinaviska verksamhet passerar 2 miljarder kronor redan i år och under 2012 ska vi göra ett positivt resultat. Vi har en bra orderstock och räknar med ökad omsättning även under 2012.

Oden har i dag omkring 500 anställda. Nettoomsättningen 2010 var 1 031 miljoner kronor. När Lars Nihlén säger att omsättningen för 2011 väntas passera 2 miljarder kronor förväntas Oden bidra med 1,7 miljarder vilket är en rejäl volymökning. Siffrorna inkluderar Odens andel i de samriskprojekt, joint ventures, där Oden deltar.

Byggjätten Strabag, som har en omsättning i klass med Skanska, tog över Oden 2008. Strabag har tydligt visat att man avser att stanna på marknaden, även om början har varit dyr.

Sedan ägarbytet har Oden kostat Strabag stora summor, bland annat i form av en kapitaltäckningsgaranti på 300 miljoner kronor som gäller till den 15 januari 2012. Under 2010 har Oden fått sammanlagt 146 miljoner kronor i aktieägartillskott.

Med Strabags stora resurser i ryggen ska det som i dag är Oden integreras fullt ut i Strabag och få möjligheter att slåss om de allra största infrastrukturprojekten i Norden.

– Strabag har gjort flera viktiga externa rekryteringar som tillsammans med alla duktiga befintliga kolleger i Oden kommer att skapa en stark och stabil organisation, säger Lars Nihlén.

I våras slutade Mats O Paulsson som ansvarig för Strabags Skandinaviska verksamhet. Han gick vidare till Bravida där han nu är vd. Ytterst ansvarig för Strabags Skandinaviska verksamhet är nu Johann Claassen.

Strabags skandinaviska verksamhet utgör operativt en division inom Strabag. I Strabagas skandinaviska verksamhet ingår Oden, Strabag Projektutveckling AB och de nyligen inköpta Nimab-bolagen. Den skandinaviska verksamheten är indelad i fyra affärsområden med egna ledningsfunktioner, Odens verksamhet utgör två affärsområden.

– Vi räknar med att snart kunna registrera en ny vd på Oden, säger Lars Nihlén.
Odens resultat för 2010 var ett minus på 92,2 miljoner kronor. Två projekt i Västsverige stod tillsammans för 80 miljoner kronor av 2010 års negativa resultat.
– Nu har vi kommit så långt att vi kan avsluta dessa projekt med god kvalité och därefter ser vi fram emot en lönsammare verksamhet även i västra Sverige, säger Lars Nihlén.

Det senaste året har Strabag också gjort en inbrytning på hussidan. I Byggindustrin 25.11 berättade vi om Strabags bostadsbyggnadsprojekt i Tyresö. Strabag har också miljarduppdraget att bygga ut och modernisera Täby centrum.

FAKTA
Strabag har huvudkontor i Wien och finns främst i östra och sydöstra Europa. Koncernen har nära 74 000 anställda. Omsättningen 2010 var 12,8 miljarder euro.

Oden sitter i samma kontor som Strabag Scandinavia, granne med NCC:s huvudkontor i Solna. Där finns också Strabag Projektutveckling samt Züblin & Möbius som också ingår i Strabag.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.