torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Offentligt byggande håller emot när bostadsbyggandet faller

Publicerad: 18 januari 2023, 05:00

Bostadsbyggandet faller snabbt men offentligt byggande ökar.

Foto: Getty Images

Byggfaktas byggstartsindikator steg i december, där ett fortsatt fallande bostadsbyggande mer än väl kompenseras av ett ökat övrigt byggande. Men de kraftigt stigande byggkostnaderna ställer till det i statistiken.

Ämnen i artikeln:

byggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationbyggkonjunkturbostadsbyggandebostadsutveckling

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Enligt Byggfaktas byggstartsindikator ökade byggstarterna i Sverige med 1,0 procent mellan november och december, och steg 3,0 procent från december 2021. Därmed är indikatorn på en ny högstanivå, men eftersom den baseras på projektkostnader dras den upp av de rusande byggkostnaderna.

– Med tanke på stigande priser på insatsvaror och ökande räntekostnader är det viktigt att komma ihåg att indikatorn bygger på de beräknade projektkostnaderna. Uppgången beror därför snarare på ökade priser än på ökade volymer, säger Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta, i en kommentar.

Byggstartsindikatorn för bostäder fortsatte ned för den 16:e månaden i rad och sjönk 23,7 procent från december 2021. Då ska man ha med sig att byggkostnadsindex för flerbostadshus det senaste året ökat med över 15 procent, varför fallet i volym, alltså antalet bostäder, är betydligt större.

Läs mer: Allmännyttans mörka prognos: ”Bostadsbyggandet kan rasa 70 procent”

När Byggfakta deflaterar byggstartsindikatorn för bostäder med byggkostnadsindex får de en ledande indikator för antalet påbörjade bostäder i SCB:s statistik.

– Det senaste utfallet indikerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kommer att landa på knappt 45 000 för helåret 2022, väl under de flesta prognoser. Fram mot våren beräknas årstakten vara nere i 40 000, säger Tor Borg.

Graf: Byggfakta Byggstartsindikatorn tyder på ett kraftigt fall för bostadsbyggandet.

Byggstartsindikatorn för övrigt fastighetsbyggande fortsatte upp 1,9 procent i december och var hela 44,1 procent högre än i december 2021.

– Byggstarterna utanför bostadssektorn har ökat snabbt. En viktig faktor är byggande av offentliga fastigheter, bland annat sjukhus, men även byggandet av kontor och handel har ökat en del, säger Tor Borg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev