Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Ökad konkurrens med effektivare inköp

Publicerad: 18 februari 2009, 11:10

En ny internetbaserad leverantörsportal ska effektivisera NCCs inköpsprocesser och skapa en bättre konkurrens bland anbudsgivarna.


Sedan den andra februari finns all information som behövs för att räkna på ett jobb utlagt på NCC Leverantörsportal.

– Där kan man se handlingarna direkt och de eventuella förändringar, som ofta sker under resans gång, framgår tydligt. Det innebär att vi kommer att kunna ha en mycket mer rationell och effektiv kommunikation med våra leverantörer, säger Anders Edlund, inköpschef på NCC Construction Sverige.

Enligt Anders Edlund innebär leverantörsportalen en betydande effektivisering av inköpsprocessen.
– Dels handlar det om att säkerställa att det blir rätt och att undvika icke värdeskapande arbete för oss och våra leverantörer. I förlängningen leder detta till lägre byggkostnader. Det är oerhört angeläget för hela branschen, säger Anders Edlund, som tycker det skulle vara en stor fördel för byggbranschen om alla byggföretag hade likartade system för att hantera inköp.

I dag sker en hel del administrativt arbete kring företagets inköp och leverantörernas anbud i onödan, menar Anders Edlund. Bygghandlingar kopieras och skickas till leverantörer, som när de ser ritningarna lätt kan konstatera att just det här jobbet kanske inte var för dem.

På byggsidan har NCC Construction Sverige kontakter med cirka 15 000 leverantörer. Cirka 70 procent av de inköp som görs är projektunika och görs per byggprojekt. I pengar räknat handlar det om entreprenader för cirka 12 miljarder kronor om året som företaget köper in av sina leverantörer. Effektiviseringspotentialen är stor, även om Anders Edlund inte vill ange en procentsats eller något krontal för den möjliga besparingen.

Idag arbetar cirka 140 inköpare på NCC Construction Sverige.

– Tanken är inte att minska andelen inköpare. Detta är en långsiktig satsning på att effektivisera inköpsprocessen. Att arbeta med rätt frågor och få bort onödigt arbete, säger Anders Edlund.

I snitt har NCC Construction omkring fem anbudsgivare per upphandling.

– Med en rationellare hantering kan vi fråga fler leverantörer och ge fler möjlighet att jobba med NCC, säger Anders Edlund.

På sikt är tanken att leverantörer själva ska kunna söka efter projekt i leverantörsportalen för att se om det finns aktuella upphandlingar som passar dem.

Modellen med portalslösningar för upphandlingar används redan inom flera kommuner och landsting.

– Byggbranschen har samma behov av att skapa överblick över sina upphandlingar och förbättra konkurrensen. Jag tycker att detta borde bli standard i branschen istället för att skicka handlingar med bud och post. Det handlar om en modernisering av byggbranschen, säger Anders Edlund.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.