Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Ökad optimism hos hushållen om bostadsmarknaden

Publicerad: 10 augusti 2009, 12:47

Hushållen blir allt mer optimistiska när det gäller bostadsmarknaden. Lika många som förra månaden, drygt fyra av tio, tror på stigande priser det kommande året. Men bara knappt en av fem tror nu på fallande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator som tas fram månadsvis av Demoskop.


Drygt 40 procent av hushållen tror att bostadspriserna kommer att stiga det kommande året. Det är samma andel som i både juni och juli. Andelen som tror på fallande priser minskar till 19 procent, att jämföra med 22 procent i juli och 23 procent i juni.


- Det extremt låga ränteläget fortsätter att stärka hushållens förtroende för bostadsmarknaden. Börsuppgången och en spirande tro att krisen snart är över bidrar sannolikt också, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

- Signaler om att ekonomin så småningom vänder upp får fler hushåll att börja fundera på att binda mer av lånen, säger Gunilla Nyström.

En stor andel, 34 procent, tror på stillastående bostadspriser. Det är två procentenheter fler än förra månaden.

Undersökningen bygger på 1 000 intervjuer som genomfördes mellan 29 juli och 5 augusti.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.