Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Ökad oro för prisökningar

Publicerad: 11 mars 2011, 09:01

Farhågorna för ökade priser på byggmaterial växer. Men hittills har Sveriges starka valuta hållit tillbaka.


Den svenska byggmarknaden blir allt hetare. Både 2011 och 2012 ser ut att bli riktigt bra. Sveriges Byggindustrier, BI, räknar i sin senaste prognos med att de samlade byggvolymerna kommer att öka med 7 respektive 4 procent.

Men volymuppgången har än så länge inte synts nämnvärt i prisutvecklingen. Den starka svenska kronan har hjälpt.

Gunnar Josefson, inköpschef på JM:
– Generellt sett innebär den starka kronan att prisökningarna på den svenska marknaden bromsas jämfört med hur det ser ut i övriga Europa. Mest tydligt är det om man tittar på stål och vitvaror. Vi märker det exempelvis på armeringssidan där det nu är billigare att gå till utländska tillverkare än till svenska, på grund av den starka kronan.

Freddie Norvell, vice vd på Besqab:
– Vi handlar kontinuerligt upp underentreprenader och det har inte hänt något dramatiskt med priserna under den senaste tiden.

Enligt SCB:s beräkningar ökade de totala byggkostnaderna med 3,4 procent mellan januari 2010 och januari 2011. Under den tolvmånadersperioden ökade entreprenörernas kostnader för byggmaterial med 3,4 procent och för löner med 1,8 procent.

Men de flesta räknar med att en mer kännbar prisuppgång är på väg. De större leverantörerna har redan aviserat prishöjningar.

– Återhämtningen i svensk ekonomi och neddragen produktionskapacitet under tidigare lågkonjunktur medför något längre leveranstider. Tillväxten i världen som helhet medför ökade råvarukostnader och därmed krav på prishöjningar, säger Anders Edlund, inköpschef på NCC Construction.

– För att hålla tillbaka kostnadsutvecklingen arbetar vi inom NCC dels med att förbättra samordningen av inköp, dels med att öka andelen internationella inköp.

Hos NCC har man noterat att både priserna och leveranstiderna har ökat när det gäller stål och betongstommar. Bilden är densamma hos JM.

– Priserna på råvarubaserade material, som armeringsjärn och stålprofiler, har gått upp sedan slutet av förra året och på träprodukter började priserna stiga redan under 2009. När det gäller trävaror tror vi på en svagt nedåtgående pristrend under 2011. Det beror delvis på den starka kronan, men framför allt på minskade ryska tullar och på en minskad svensk export av trävaror till Nordafrika, säger Gunnar Josefson.

– Vi kan märka en viss oro för kapacitetsbrist när det gäller tunga leveranser som exempelvis betongstommar. Företag vill gärna boka i god tid. För JM:s del känns situationen rätt trygg. Vi klarar turbulensen genom våra långa leveransavtal och vår inköpsstrategi.

När det gäller underentreprenader verkar läget än så länge ganska odramatiskt.

– Vi ser dock att markentreprenader har blivit något dyrare. De ligger ju först ut på byggena så det kanske indikerar att något är på gång. Men det här är en bransch som svänger upp och ner och det ingår i vår kompetens att kunna hantera det, säger Freddie Norvell, Besqab.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.