Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Ökad pessimism hos byggarna

Publicerad: 27 juli 2012, 07:34

Konjunkturinstitutets barometerindikator föll två enheter i juli. Ett av sänkena var bygg- och anläggningssektorn. Byggkonjunkturen har, enligt KI:s barometer, försämrats snabbt de senaste månaderna


Bygg- och anläggningsföretagens orderingång har minskat under andra kvartalet och missnöjet med orderläget har ökat markant.

Drygt hälften av företagen är nu missnöjda med orderstockens storlek och bilden är likartad för både husbyggare och anläggare. Även byggproduktionen har sjunkit och företagen har genomfört personalnedskärningar.

Drygt en tredjedel av företagen anger otillräcklig efterfrågan som främsta hinder för verksamheten, men en nästan lika stor andel uppger ”andra faktorer” som huvudfaktor. Anbudspriserna har sänkts något under perioden.

När det gäller framtiden så är byggarnas förväntningar lågt ställda. Under de närmaste månaderna väntas både orderingång och produktionsvolym fortsätta att falla. Även sysselsättningen förutses minska något, medan anbudspriserna beräknas bli i stort sett oförändrade.

”Förväntningarna på ett års sikt är också relativt pessimistiska”, skriver KI. ”Vart fjärde företag räknar med en försämring av byggmarknaden jämfört med nuläget, lite drygt hälften av företagen tror att läget blir oförändrat, medan endast vart fjärde företag emotser en förbättring.”

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.