tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Ordertelefonerna är tvärtysta överallt"

Publicerad: 1 april 2020, 07:53

Foto: Johan Martinsson

Byggindustrin kommer under veckorna som kommer att ringa upp ett antal branschpersoner som befinner sig på "hemmakontoret". I dag talar vi med Johan Martinsson, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

Ämnen i artikeln:

Installatörsföretagenbyggkonjunktur


Hallå där… varför sitter  du hemma?

– Det är viktigt för oss att inte bli sjuka så att vi kan fortsätta stödja våra medlemmar.

Hur funkar det?

– Lite ensamt är det men det funkar.

Har du några tips hur den som jobbar hemifrån ska bete sig?

– Gå upp, duscha, klä på dig och gå ut och ta lite luft under dagens lopp. Stöd en lokal restaurang på lunchen, det brukar jag göra!

Vad jobbar du med just nu?

– Jag jobbar för fullt för att det som pågår runt oss ska ge så få skadeverkningar som möjligt. Tillsammans med Svenskt Näringsliv försöker vi påverka politiken så mycket vi kan.

Vad vill du ska ske på kort sikt?

– Jag skulle vilja att staten slopar arbetsgivaravgifterna helt och att de står för 100 procent av ersättningen för korttidspermitteringarna.

Hur går det för företagen som jobbar med installation?

– Eftersom vi ligger nästan sist i kedjan så har många företag fortfarande mycket att göra. Entreprenad, det vill säga bygg, går fortfarande ganska bra medan småföretagarna redan har det väldigt tufft.  För de som jobbar med konsumentservice är det helt dött. Även inom offentlig service är det svårt då de som har kontrakt på exempelvis sjukhus inge längre får komma in där. Generellt så är ordertelefonerna tvärtysta överallt.

Hur ser det ut gällande konkurser?

– De har inte kommit igång än tack och lov. Men särskilt småföretagarna behöver korttidspermittera och säga upp redan nu.

Vilka åtgärder skulle du önska för att efterfrågan ska återställas?

– Det ska vara åtgärdspaket som bygger upp nya värden, till exempel energiomställning, och som ger incitament till förändring på längre sikt. Ett tillfälligt Rot-avdrag förhöjt till 75 procent skulle vara bra. Det skulle även förhindra svartarbete bland alla de som har blivit friställda.

Jobbar du också hemifrån för tillfället och vill berätta om hur det går och vilka projekt som ligger på ditt bord? Hör av dig till:

Johanna Åfreds, johanna@byggindustrin.se, 0707-123 243

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev