måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Paroc får nya ägare

Publicerad: 28 december 2009, 15:14

Paroc-koncernen, den europeiska specialisten på isolermaterial, är klar med sin finansiella rekonstruktion, meddelade koncernledningen 28 december. Dagen före julafton gick en grupp internationella banker in som ägare. Det är samma grupp av banker som tidigare givit Paroc stora krediter.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Det är en grupp finansiella rådgivare, Lazard, Freshfields, Roschier, som sytt ihop en lösning på koncernens behov av bättre finansiell stabilitet.

Paroc har sitt huvudkontor i Helsingfors och har tillverkningsenheter i Finland, Sverige och Polen och är verksamma i 13 europeiska länder.

Paroc har svenska fabriker i Hällekis, Hässleholm och Skövde för isolermaterial liksom Paroc Panel System i Skövde.

Före rekonstruktionen hade koncernen svårt att leva upp till de avkastningskrav som långivarna hade ställt upp.

Nu förväntar sig Paroc att få draghjälp av de krav på energieffektivitet som de nya EU-direktiven ställer upp för nybyggnation och energirenovering av äldre byggnader inom EU.

– Vi är glada över att vi har hittat en bra lösning på den finansiella situationen och vi är stolta över vad Parocs personal har presterat för att få den här lösningen till stånd, säger Väinö Tuomisalo, koncernchef för Paroc.

– Vi har lyckats att anpassa våra resurser till den stora efterfrågenedgången och, nu när vi har avtalet på plats, finns det en finansiell stabilitet som säkerställer en lönsam och framgångsrik framtid för Paroc, säger Väinö Tuomisalo.

Paroc har under de senaste tio åren ägts av olika investmentbolag. Den senaste ägaren Arcapita Bank har haft en hög belåningsgrad och samtidigt höga avkastningskrav. Eftersom dessa krav inte kunde uppfyllas tar långivarna över ägandet i Paroc.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev