Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Parterna måste ta ansvar för arbetslösheten"

Publicerad: 5 oktober 2016, 14:12

Rimliga löneökningar och sänkta trösklar är parternas ansvar, enligt Konjunkturinstitutet.

Foto: NCC

Arbetsmarknadens parter bör aktivt bidra till att minska arbetslösheten i grupper som har låg utbildning, enligt den lönebildningsrapport från Konjunkturinstitutet som släpptes på onsdagen. Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, håller med. Parterna har ett ansvar, anser han.


Samtidigt som högkonjunkturen fortsätter in i nästa år och det råder brist på arbetskraft inom många sektorer, så förstärks uppdelningen på arbetsmarknaden, där personer utan efterfrågade färdigheter och utbildning har betydligt högre arbetslöshet, skriver Konjunkturinstitutet.

Myndigheten anser att kan arbetsmarknadens parter bidra till att minska det gapet genom att teckna väl avvägda avtal för generella löneökningar och lägstalöner som underlättar inträdet på arbetsmarknaden för de grupper som står utanför – främst är det utrikes födda personer och personer med låg utbildning.

Eftersom dessa grupper väntas öka under kommande år och att arbetslösheten därmed drivs upp är det viktigt att arbetsmarknadens parter tar ansvar och ser till att hålla löneökningar på rimlig nivå och att minska trösklarna in på arbetsmarknaden.

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, ger Konjunkturinstitutet rätt i sak.

– Rent principiellt har Konjunkturinstitutet rätt. Det är känt att det är viktigt att vi jobbar för hitta former för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, säger Mats Åkerlind.

Det kan handla om att se till att ingångslönerna inte blir för höga, men det kan också handla om olika typer av praktikarbeten eller satsningar som exempelvis tekniksprånget som kan ge inkörsportar till ett yrke exempelvis ingenjörsyrken där man behöver komplettera kunskaper för att bli anställningsbar, enligt Mats Åkerlind.

Inom byggbranschen finns arbetsgrupper som diskuterar de här frågorna.

– Vi har en arbetsgrupp tillsammans med Byggnads, Seko och Maskinentreprenörerna som heter Jämställdhet, integration och mångfald som berör den här typen av frågor. Det handlar både om attitydfrågor och integrationsfrågor. Och vi har liknande arbetsgrupper med tjänstemannafacken, säger Mats Åkerlind.

Byggbranschen är inne i en god konjunktur vilket gör lönebildningsfrågor särskilt relevanta att diskutera inför en stundande avtalsrörelse.

– En högkonjunktur innebär också att trycket på högre löner ökar. Där har vi parter ett gemensamt ansvar att se till att det inte drar iväg, annars straffar det sig när konjunkturen vänder. Man kan tycka att Man ska ta vad man kan i högkonjunktur men när lågkonjunkturen kommer – och det gör den alltid – så kan effekterna bli dramatiska. Som parter måste vi ta ansvar för sysselsättningen och därmed också löneutvecklingen, säger Mats Åkerlind.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.