söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Peab säljer ut i Norge

Publicerad: 29 augusti 2017, 13:03

Karl-Gunnar Karlsson, affärsområdeschef på Peab, berättar om beslutet. Foto: Magnus Torle

Peabs grundläggningsverksamhet i Norge säljs till NCC. ”Vi har inte hittat de synergier som vi önskade med den svenska verksamheten”, säger Karl-Gunnar Karlsson, affärsområdeschef på Peab.

Ämnen i artikeln:

grundläggningNCCPeabPeab BostadPeab Sverigebyggkonjunktur


Nordisk Fundamentering AS, som är namnet på Peabs grundläggningsverksamhet i Norge, säljs nu till NCC. Karl-Gunnar Karlsson, affärsområdeschef på Peab, berättar mer om beslutet:

– Verksamheten passar inte in i vår produktportfölj i Norge och nu vill vi satsa på vår svenska verksamhet istället.

Han beskriver hur Peab funnits på plats i Norge under 6-7 år men är ganska små jämfört med konkurrenterna där på anläggningssidan.

– Vi hade hoppats på att kunna flytta resurser mellan länderna men eftersom det är sånt tryck i den svenska verksamheten har inte det gått.

Karl-Gunnar Karlsson tycker dock att marknaden över lag är god i Norge just nu men att grundläggningsverksamheten skiljer sig en del från del svenska.

– Norge har mycket stålpålar medan vi i Sverige jobbar mer med betong, och vad gäller betong så har vi egna fabriker i Sverige. Det är olika kulturer kring materialval och hur konsulterna är vana att projektera.

Peabs verksamhet omsatte 252 miljoner norska kronor och hade 102 anställda under 2016. Transaktionen kräver godkännande från de norska konkurrensmyndigheterna och avyttringen beräknas ske under fjärde kvartalet 2017.

NCC deklarerar att de genom köpet blir en av Norges ledande aktörer inom grundläggning. De övertar både personal och utrustning och verksamheten kommer att ingå i Hercules Fundamentering.

– Med nya medarbetare från Nordisk Fundamentering och våra medarbetare på NCC-enheten Hercules Fundamentering kommer vi att kunna skapa en konkurrenskraftig enhet som bygger på den företagskultur vi har inom NCC. Vi får en stabil och slagkraftig enhet som erbjuder våra kunder säkra och effektiva tjänster, säger Mats Norberg, nordisk chef för Hercules Fundamentering inom NCC Industry.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev