Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Peab: Starkt helår trots tunga nedskrivningar sista kvartalet

Publicerad: 12 februari 2009, 12:12

Peab presenterar ett riktigt starkt helårsresultat, trots stora nedskrivningar och reserveringar under det sista kvartalet. Nettomsättningen för helåret ökade 7 procent till drygt 34 miljarder kronor och rörelseresultatet med 7 procent till 1,3 miljarder kronor. Resultatet före skatt för fjärde kvartalet föll – efter projektnedskrivningar och kostnader för personalminskningar – från 446 Mkr till 35 Mkr.


”Med en hög aktivitet i pågående produktion och ett starkt resultat, var 2008 ett mycket bra år för Peab. Sedan hålvårsskiftet har vi dock sett en försvagning av konjunkturen, en nedgång som förstärktes under fjärde kvartalet”, kommenterar vd Mats Paulsson i bokslutskommunikén.

Projektnedskrivningar, reserveringar och kostnaderna för personalneddragningar belastade resultatet för fjärde kvartalet med ungefär 200 Mkr. Merparten av kostnaderna kommer från Peabs norska verksamhet.

Peab Industri har konsoliderats i Peabkoncernens balansräkning från och med årsskiftet.
”Genom införlivandet av Peab Industri, skapar vi ett Peab som är affärsmässigt anpassat till den nya marknadssituationen, samtidigt som det nya Peab blir finansiellt starkare än vad delarna var för sig var tidigare” skriver Mats Paulsson.

Helåret i korthet:
• Nettoomsättningen ökade med 7 procent till 34 132 Mkr. Proforma inklusive Peab Industri ökade nettoomsättningen med 8 procent till 39 762 Mkr.

• Rörelseresultatet ökade med 7 procent till 1 349 Mkr. Proforma ökade rörelseresultatet med 9 procent till 2 202 Mkr.

• Årets resultat uppgick till 1 093 Mkr. Proforma inklusive Peab Industri uppgick årets resultat till 1 724 Mkr.

• Orderstocken för Bygg och Anläggning uppgick till 24 233 Mkr (26 299)

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.