Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Pessimistiska byggföretag drar ner

Publicerad: 27 februari 2018, 09:23

Byggföretagen och hushållen drar ner utvecklingen i Konjunkturinstitutets barometer för februari. Men stämningen i ekonomin överlag bedöms ändå som ljus.


Barometerindikatorn föll marginellt i februari, från 110,1 i januari till 109,5. Nedgången förklaras av något mer dämpade signaler från byggföretagen och hushållen. Det är tredje månaden i rad som indikatorn går ned, men februarivärdet visar fortfarande på ett klart ljusare stämningsläge än normalt i svensk ekonomi.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet föll 3,3 enheter i februari och har därmed minskat med drygt 8 enheter sedan oktober i fjol. Februaritappet förklaras främst av att byggföretagen redovisar något mindre optimistiska anställningsplaner än föregående månad.

De senaste månadernas nedgång i tillverkningsindustrins konfidensindikator bromsade in i februari. Indikatorn är i stort sett oförändrad jämfört med förra månaden och visar på ett mycket starkt läge i tillverkningsindustrin.

Detaljhandelns konfidensindikator steg i februari, främst till följd av stigande förväntningar på försäljningsutvecklingen de kommande månaderna.

Hushållens förtroende för ekonomin sjönk något i februari, men är starkare än normalt.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.