Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

PLR och MVR bildar bolag tillsammans

Publicerad: 1 juli 2010, 09:00

Plåtslagerierna och Mekaniska Verkstäderna skapar nytt servicebolag. Samgående ligger i förlängningen.


Entreprenörföretagen är namnet på det nya servicebolag som landets företag med stål inom bygg som en gemensam nämnare nu sjösätter. I förlängningen kan en ny stor bransch- och arbetsgivarorganisation ligga.

Bakom Entreprenörföretagen står Plåtslageriernas Riksförbund – PLR och Mekaniska Verkstädernas Riksförbund – MVR.

Enligt initiativtagarna kommer också de fyra branschföreningarna Byggnadsplåtföreningen, Ventilationsföreningen, Stål & Lättbyggnadsföreningen och Mekanikföreningen att få nytta av det nya servicebolaget.

Diskussionerna om att bilda Entreprenörföretagen började redan för omkring fyra år sedan. Det berättade MVR:s vd Lars Svedje, vid ett informationsmöte den 30 juni.

Bakom Entreprenörföretagen står 1 300–1 400 medlemsföretag med omkring 20 anställda.

Entreprenörföretagen ska vara igång vid årsskiftet och får 17 anställda, varav åtta blir företagsrådgivare på olika håll i landet och övriga nio ska arbeta i gemensamma lokaler i Stockholm.

Ett samgående mellan PLR och MVR ligger troligen i förlängningen.

– Det vore logiskt och förr eller senare går nog våra organisationer samman. Men det är inte aktuellt just nu, säger PLR:s vd Thomas Dahlberg.

– Frågor kring vilka organisationer som sluter kollektivavtal med Byggnads måste klaras ut innan vi eventuellt kan gå samman. Entreprenörföretagen är inte en avtalsslutande part, bara ett servicebolag, säger Lars Svedje.

Att söka samarbete med det servicebolag som finns inom Sveriges Byggindustrier – BI har inte varit aktuellt.

– Inom BI finns våra medlemmars kunder. Att samverka i en gemensam organisation skulle bli svårt, säger Lars Svedje.

Rekrytering av unga medarbetare till medlemsföretagen och hur man ska agera i en allt mer globaliserad värld blir två hjärtefrågor för Entreprenörföretagen.

– I stort sett alla våra medlemsföretag har svårt att locka unga. Entreprenörföretagen kan visa ungdomar att den som söker sig hit får jobb, säger Lars Svedje.

En ny logotyp har skapats med två hustak som uppåtpekande pilar i blått och gult och med en vit uppåtpekande pil i mitten. Logotypen blir gemensam för Byggnadsplåtföreningen, Ventilationsföretagen, Stål & Lättbyggnadsföreningen och Mekanikföreningen.

Logotypen kan också ses som ett paraply och det finns plats för fler under paraplyet, som PLR:s informationsansvariga Annelise Jansson uttrycker det.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.