Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Positiv trend för europeisk byggbransch

Publicerad: 15 juni 2015, 09:38

Tillväxten för år 2014 blir måttlig, cirka 1 procent, men väntas öka till drygt 2 procent för åren 2015–2017.

Foto: Pixabay

För första gången sedan finanskrisen ökar bygginvesteringarna i Europa. Det framgår av siffror som redovisades på konferensen Euroconstruct i Warszawa i fredags.


Ämnen i artikeln:

byggkonjunkturEuroconstruct

Euroconstruct uppger att den europeiska byggmarknaden nu befinner sig i en tillväxtperiod. Sedan finanskrisen har byggmarknaden minskat i volym med 21 procent och 2014 är det första året med tillväxt sedan krisen. Tillväxten för år 2014 blir måttlig, cirka 1 procent, men väntas öka till drygt 2 procent för åren 2015–2017.

Det är främst renoveringssektorn som bidrar till uppgången under 2014. De kommande åren väntas även bostadsbyggande och anläggningsinvesteringar ge draghjälp åt uppgången.

Skillnaderna är stora mellan de 19 Euroconstructländerna. Återhämtningen av byggmarknaden tar fart i Storbritannien och norra Europa medan det står relativt stilla i eurozonen. I östra Europa är tillväxten inom bygg god.

Vad är Euroconstruct?

Nätverket Euroconstruct bildades 1974. I dag finns 19 medlemsländer. Nätverket tar fram prognoser för den europeiska byggmarknaden som presenteras på Euroconstructkonferensen som arrangeras två gånger per år.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

byggkonjunkturEuroconstruct

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.