Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Priserna på bostadsrätter går ned en aning

Publicerad: 14 juli 2010, 07:23

Under juni har priserna på bostadsrätter gått ned med 3 procent, medan villapriserna gått upp med 1 procent. Det visar Mäklarstatistiks senaste siffror.


- Prisnedgången i juni är en effekt av vårens stora utbud i kombination med säsongsmässiga variationer, det vill säga att efterfrågan generellt minskar under sommaren. Priserna på nyproducerade bostadsrätter är generellt sett högre än på befintliga och det är en del av förklaringen till nedgången på månadsbasis för Storgöteborg, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Under juni har priserna på bostadsrätter i Storgöteborg har gått ned med 6 procent. En del av förklaringen är det stora antalet nyproducerade bostadsrätter som såldes i Göteborgs kommun under maj.

Sett över den senaste tremånadersperioden har priserna på svenska bostadsrätter gått upp med 1 procent och villapriserna med 2 procent.

Riksbankens beslut om höjd reporänta får ingen effekt i nuläget efterson den redan var intecknad.

- Vi har en fortsatt stark konjunkturupphämtning, vilket är en god förutsättning för en stabil prisutveckling på bostadsmarknaden. Däremot kan både FI:s bolånetak och stundande val ge ändrade förutsättningar för bostadsmarknaden. Förutom ovanstående så är ränteutvecklingen och utbudet två faktorer som kommer påverka marknaden under hösten. Om utbudet blir lika stort eller större än under våren blir marknaden trögare, det tar längre tid att sälja och kan ha en prisdämpande effekt, säger Peeter Pütsep.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.