söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Prognoscentret: ”Giftig cocktail ger kraftigt fall av bygginvesteringar”

Publicerad: 14 september 2022, 09:27

Bostadsbyggandet drabbas hårdast av nedgången i bygginvesteringar. Foto: Elin Bennewitz

En färsk analys från Prognoscentret konstaterar att svensk byggmarknad befinner sig mitt i en kraftig nedgång. Enligt analysen är det en giftig cocktail av skyhöga byggkostnader, utbudsstörningar, annalkande energikris samt inflation som förstärker den avmattning som syntes redan i våras.

Ämnen i artikeln:

byggkostnaderbyggkonjunkturbostadsbyggandebostadsutvecklinginflation

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Bostadsbyggandet drabbas hårdast av nedgången. Under 2023 uppskattar Prognoscentret att antalet nyproducerade bostadsrätter kommer att ha halverats jämfört med rekordåret 2021. Antalet nyproducerade småhus väntas minska med nästan en tredjedel.

- Vi ser ett fall i nybyggnationen av bostäder med 17 procent under året och ytterligare cirka 20 procent nästa år, säger Patric Lindqvist, affärsområdeschef på Prognoscentret.

Samtidigt minskar hushållen sina renoveringar kraftigt. I år är minskningen 12 procent jämfört med 2021, med ytterligare minskningar att vänta 2023.

Läs även: Bostadsbyggandet rasar - nu syns de uppskjutna byggstarterna i statistiken.

Renoveringstakten hos landets fastighetsägare påverkas i mindre grad. Det är flera faktorer som bidrar till det. Dels finns en uppdämd renoveringsskuld från pandemiåren, och dels ger de stigande energipriserna incitament till energibesparande åtgärder. Dessutom har det uppstått nya behov i pandemins spår som förstärker efterfrågan på ombyggnation.

Prognoscentrets uppskattning av totala investeringar i den svenska byggmarknaden 2021-2024 i miljarder svenska kronor samt de olika segmentens utveckling i procent jämfört med föregående år.

Segmentet med mest gynnsam utveckling på kort sikt är just nu lokalbyggandet. Där väntas investeringarna öka ordentligt både i år och de två kommande åren. Bakom ökningen ligger en efterfrågan på nya produktionsanläggningar från tillverkningsindustrin, en stor investeringsvilja inom lager och logistik samt en stabil utveckling för offentliga byggnader såsom vårdinrättningar och skolor.

Läs även: Nu viker bostadsbyggandet: ”En perfekt storm”

Totalt sett sjunker bygginvesteringarna kraftigt, 10 procent, under 2023. Trots en mild lågkonjunktur spår Prognoscentret stora konsekvenser för byggbranschen.

- Vi befinner oss i en besvärlig situation och går förvisso in i en mild lågkonjunktur men med stora konsekvenserna för byggandet, säger Patric Lindqvist.

Om Prognoscentret

Prognoscentret är ett marknadsanalysföretag som erbjuder beslutsunderlag till aktörer inom den nordiska byggbranschen. Prognoscentret är Sveriges och Norges representanter i Euroconstruct och har därigenom även tillgång till information om motsvarande marknader i hela Europa.

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev