Konjunktur
Projekten tuffar på– men störningar lurar i bakgrunden
Publicerad: 6 april 2020, 06:25
Byggindustrin har gjort en rundringning hos några stora och små byggentrenprenörer för att stämma av hur det går ute i projekten.
Ämnen i artikeln:
byggkonjunkturByggindustrin har stämt av hur produktionen löper hos sju olika entreprenörer. Det visar att det mesta tuffar på med de projekt som redan har påbörjats men att en hel del orosmoln skymtar i fjärran. Bland annat Fredrik Andersson, vd Contractor Bygg, med huvudkontor i Skellefteå och aktivitet främst i norra Sverige, vittnar om problem med orderingången. Kommuner, investerare och privata bolag kommer inte med några nya projekt.
– Vi har inga förseningar i projekten. För byggmaterial inga problem, däremot börjar installatörer prata om leveransproblem, uppger Fredrik Andersson.
Även Göran Lundström, vd, Åhlin och Ekeroth, med störst aktivitet i Östergötland pekar på att i dagsläget ser företaget inga större förseningar på ett generellt plan. Åhlin och Ekeroth har egna yrkesarbetare, men de som har en större del utländsk arbetskraft har drabbats av problem.
– Vissa av våra underentreprenörer har varit tvungna att flytta montage på grund av brist på utländsk arbetskraft, säger han.
Vad gäller tillgång på material säger Göran Lundström:
– Vissa problem med försörjningen finns men än så länge har det inte påverkat färdigställandet i nämnvärd omfattning.
Michael Cocozza, vd på Botrygg Bygg som bygger och förvaltar hyresrätter och bostadsrätter uppger att företagets projekt löper på enligt plan.
Hur ser det ut med leveranser av material?
– Än så länge har vi inte sett några problem. Vi har pratat med våra leverantörer och bett våra underentreprenörer att i sin tur prata med sina och ingen har flaggat för leveransproblem, säger han.
På Peab svarar koncernens presschef Kajsa Jacobsson att de kortsiktiga effekterna av coronaviruset är begränsade.
– Vi har en stor andel egna insatsvaror och egen personal, vilket ger oss god kontroll över byggprocessen och därmed gör oss mindre sårbara för produktionsstörningar. Vi har för närvarande tillgång till material. Detta gäller även vid import från olika delar av Europa. Vi följer naturligtvis utvecklingen dagligen och följer upp våra leverantörer, säger hon.
Peab har utländsk arbetskraft från bland annat Polen och Baltikum.
– Istället för att resa hem under ledig tid så blir många kvar i Sverige, dels för att undvika risk för smitta under resan, dels för att undvika risken att inte kunna komma tillbaka genom att det finns begränsningar i rörligheten mellan länderna, uppger Kajsa Jacobsson.
Jacob Birkeland, presschef på Skanska, upplever inte heller några särskilda störningar i produktionen.
Hur ser det ut med leveranser av material?
– Vi märker inte av någon stor påverkan på projekten på grund av av försenade leveranser.
Att utländsk arbetskraft skulle ha svårt att resa till Sverige från sina hemländer har heller inte lett till några stora problem.
– Det har inte uppstått några större störningar i produktionen till följd av detta, i de fall det har inträffat har man kunnat lösa det med hjälp av lokal arbetskraft, säger han.
Även JM ger bilden av att läget är stabilt:
– I dagsläget har vi inga indikationer på väsentliga störningar i underleverantörskedjan. Bemanningsläget i vår pågående bostadsproduktion är också stabilt, Sepideh Imani, kommunikations- och analyschef, JM.
Tove Stål, presschef på NCC, uppger att de har alla sina projekt igång.
– På några ställen finns det en viss påverkan och där arbetar vi för att hitta lösningar och prioritera arbetsmoment. Vi har inga beslut eller planer på att stoppa några projekt men följer naturligtvis utvecklingen noga.