Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Projektportföljen sväller hos Akademiska Hus

Publicerad: 16 juli 2010, 11:47

Akademiska Hus visar stark fastighetsrörelse och en fortsattväxande projektportfölj i sin halvårsrapport.


Statligt ägda Akademiska Hus redovisar hyresintäkter under första halvåret på 2,5 miljarder kronor (2,4) och en liten ökning av driftöverskottet till 1,6 miljarder kronor. De ökade hyresintäkterna beror fler färdigställda projekt.

- En stadigt ökande efterfrågan på utveckling av nya och befintliga kunskapsmiljöer innebär att fastighetsrörelsen kommer vara fortsatt stark och solid, säger Mikael Lundström, vd för Akademiska Hus i ett pressmeddelande.

Akademiska Hus är just nu engagerad i ett drygt 30-tal större ny- och ombyggnadsprojekt och efter att bolaget under våren fått uppdraget att leda och finansiera bygget av Skandionkliniken i Uppsala uppgår projektportföljen nu till 16 miljarder kronor.

Skandionkliniken - ett partneringprojekt som Akademiska Hus driver ihop med NCC - blir den första kliniken i Norden som kommer att behandla cancertumörer med protonstrålning. Enligt planen startar bygget under våren 2011 och kliniken beräknas kunna tas i drift under 2013/2014. Bakom projektet står Kommunförbundet för avancerad partikelstrålning, KAS.

Investeringar i om- och nybyggnader har hittills under året uppgått till 983 Mkr (759).

Ett av ägarens ekonomiska mål för Akademiska Hus ändrades på årsstämman i april. Koncernens soliditet ska nu uppgå till mellan 30 och 40 procent jämfört med tidigare då målet uttrycktes som att soliditeten bör vara lägst 35 procent.

- I likhet med andra statligt ägda fastighetsbolag får vi nu ett långsiktigt soliditetsmål i form av ett intervall satt utifrån en bedömning av den optimala kapitalstrukturen, säger Mikael Lundström.

- Förändringen innebär en oförändrat god kapacitet att genomföra de investeringar som våra kunder efterfrågar. Den omfattande byggprojektverksamheten utgör en allt viktigare del av koncernens verksamhet.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.