Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Q-gruppen skalar upp sina affärsmål

Publicerad: 6 oktober 2016, 05:44

Q-gruppens ledningsgrupp: Torbjörn Ramberg, Linnea Henriksson, Gunnar Eriksson, Jan Henriksson, Lennart Andersson, Thomas Lindberg, Mikael Hollsten och Björn Wahlström.

Foto: Staffan Åkerlund

Nästa år firar Q-gruppen 20 år. Siktet är inställt på att omsätta en miljard kronor år 2020 enligt nybliven koncernchefen Jan Henriksson och hans ledningsgrupp. Men samma värdeord som medarbetarna diskuterade fram gemensamt när företaget grundades styr än i dag.


Ämnen i artikeln:

Q-gruppen

Sommaren 2017 är Q-gruppens 20-årsjubileum. Insikten om detta blev upptakten till ett omfattande förändringsarbete.

När bolaget startade 1997 med tre delägare och en handfull yrkesarbetare bestämde de sig för att vara annorlunda. En platt organisation, inga eller minimala skiljelinjer mellan yrkesarbetare och tjänstemän, värderingsstyrt och med förmåga alla att ta snabba och riktiga beslut.

– Kunde vi fortsätta på det sättet med en miljardomsättning i sikte? Bevara det lilla pionjär-företagets fördelar, metoder och värderingar i ett stort företags kostym – går det? frågade sig Jan Henriksson och hans medarbetare i början av 2016.

Gruppen som växt mest

Q-gruppen är inte det enda byggföretaget som lever med den typen av frågor. Sett till omsättning och antal anställda återfinns de i den kategori byggföretag som utvecklats snabbast sedan millennieskiftet.

Företag med 50 till 199 anställda är den grupp som procentuellt sett växt mest enligt PA Consulting som undersökt saken på Sveriges Byggindustriers, Sveriges Ingenjörers, Sekos, Unionens och Ledarnas uppdrag. Antalet företag i denna kategori har ökat från 212 till 408 stycken.

Nästintill samma ökningstakt i procent har de allra minsta byggföretagen, de med 1–9 anställda haft. Den gruppen ökade med 91,4 procent, från 18 500 företag till 35 500.

De riktigt stora företagen med över 500 anställda har under samma period enbart ökat marginellt, från 24 till 28 stycken, enligt samma rapport, ”Dags för byggbranschens aktörer att anpassa sig till framtiden?” från 2015.

Ny koncernstruktur

Q-gruppens tillväxt och ambitioner att på egen hand kunna konkurrera om riktigt stora projekt – utan att släppa nuvarande mindre kunder – ligger bakom beslutet att skapa en ny koncernstruktur.

Denna vecka lämnar grundaren och ägaren Jan Henriksson rollen som vd för byggverksamheten och blir koncernchef med uppgiften att utveckla flera tillväxtområden.

Ny vd för byggverksamheten är Thomas Lindberg, närmast från Züblin och med en bakgrund från svenska och internationella projekt i Asien, Sydamerika och Mellanöstern. Det blir hans uppgift att leda Q-gruppen Bygg med hundratalet medarbetare och en beräknad omsättning i år på 650 miljoner kronor.

– Målbilden vi har är att nå 1 miljard kronor till 2020, säger Jan Henriksson, som sedan 11 år är ensam ägare till samtliga bolag i koncernen.

Citybanan gav självförtroende

Beslutet till omorganisationen har successivt vuxit fram under det senaste året. Bakgrunden är bland annat ambitionen att kunna genomföra riktigt stora projekt själva. Ombyggnaden av Odenplan där Q-gruppen byggde den nya stationsbyggnaden för Citybanan i Stockholm har stärkt självförtroendet. Projektet pekar ut anläggningsbyggande som ett nytt och tillväxtområde.

I dagarna genomför Q-gruppen sin överlämning av projektet till byggherren Trafikverket som i sin tur senare överlämnar till SL.

– Det är ett mycket intressant tillväxtområde för oss. Det är en utmaning att samverka med de mycket omfattande installationsjobben som alltid pågår parallellt i denna typ av projekt, säger Thomas Lindbergh som för några år sedan var verksam i det stora tunnelbaneprojektet i Singapore.

Ska bygga tusen bostäder

Q-gruppens nya struktur har tre huvudverksamheter, där själva byggverksamheten även i fortsättningen kommer att svara för den största delen av verksamheten. Huvudverksamheterna är från och med 2016 Q-gruppen Bygg med Thomas Lindberg som vd och Lennart Andersson som vice vd. Q-gruppen Projekt och Q-gruppen Fastighets som är strategiska tillväxtområden i i den nya koncernstrukturen.

Vid sidan av rollen som koncernchef är Jan Henriksson även vd för Q-gruppen Projekt. Vd för Fastighetsbolaget är civilekonomen Linnea Henriksson, verksam i Q-gruppen sedan ett år tillbaka.

– Vi räknar med att byggstarta tusen nya bostäder närmaste åren och kommer också att bygga för egen förvaltning, vilket är nytt för oss, säger Jan Henriksson.

Inga gränser mellan medarbetarna

När Q-gruppen startade sommaren 1997 var den gemensamma viljan att skapa något radikalt annorlunda.

– Jag kom från Siab som var ett av storbolagen och ville bygga på fördelarna med närhet mellan de viktiga besluten och själva produktionen. Det förutsatte att gränserna mellan tjänstemän och yrkesarbetare var obefintlig eller så liten som möjligt, säger Jan Henriksson.

De första åren var 17 av 20 medarbetare yrkesarbetare.

– Vi ville inte ha lagbasar utan satsade på produktionsledare i stället. I samma blåkläder som övriga men med mobiler, block och pennor. Modellen var att en ägde projektet och en annan produktionsledde ett gäng där var och en hade inflytande över resultatet, säger Jan Henriksson.

Ska satsa stort i egen regi

Jan Henriksson berättar att principerna över hur Q-gruppen skulle arbeta, värdeorden, diskuterades fram gemensamt i lunchrummet. Orden gäller fortfarande: öppenhet, lojalitet, ansvar och effektiva processer, ord som syftade till att göra medarbetare delaktiga, att bygga en företagskultur med stort personligt ansvar för företaget och kunderna.

– I början var det svårt för Byggnads att greppa vad vi ville göra tillsammans, oavsett facklig tillhörighet. Men så småningom förbättrades relationerna. Vi accepterades, säger Jan Henriksson.

I förhållande till sin storlek fick Q-gruppen tidigt flera till omfattningen stora projekt som Ekobrottsmyndighetens nya hus på Kungsholmen 1999 och ett större projekt i Hammarby sjöstad i början av 2000-talet. Oftast gjordes dessa i samverkan med andra företag. Periodvis har denna typ av samverkan gjorts i form av gemensamägda projektföretag.

– Men nu är vi mogna att satsa också på de stora projekten i egen regi. Det är målet för våt nya koncernstruktur. Och det är vår företagskultur som gör det möjligt. Vi ska kunna ta riktigt stora projekt och genomföra dem med egna resurser, säger Jan Henriksson.

Staffan Åkerlund

Ämnen i artikeln:

Q-gruppen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.