Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Räntebeslutet minskar rörligheten på bostadsmarknaden"

Publicerad: 20 april 2011, 11:26

Svensk Fastighetsförmedling kommenterar Riksbankens höjning av reporäntan med 0,25 procentenheter med att "detta kommer att bromsa rörligheten på bostadsmarknaden och få en prisdämpande effekt".


Riksbanken tillkännagav i dag en höjning av reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,75 procent. Stefan Ingves, Riksbankschefen motiverar beslutet med att ekonomin måste kylas av till följd av risk för ökad inflation.

Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, säger i ett pressmeddelande:
– Riksbankens räntebeslut minskar rörligheten på bostadsmarknaden. Vi har redan sett att bolånetaket och tidigare räntehöjningar påverkat flyttströmmarna negativt, och att det framförallt är unga på bostadsmarknaden som får begränsade möjligheter att flytta dit jobben eller utbildningen finns. Detta kan få en negativ effekt på arbetsmarknaden och leda till arbetskraftsbrist. Räntebeslutet får sannolikt även en prisdämpande effekt på en bostadsmarknad som hittills präglats av stabilitet och förutsägbarhet.

Björn Wellhagen, ansvarig för Husbyggnadsfrågor vid Sveriges Byggindustrier, betonar en bredare bild än den Svensk Fastighetsförmedling presenterar:
– Riksbankens beslut att höja reporäntan var väntat, det följer en långsiktigt plan tillbaka till mer normala räntenivåer. De viktiga faktorerna för att få till stånd en bättre fungerande bostadsmarknad är att effektivisera plan- och bygglovsprocessen, införa en friare hyresmarknad och genom att investera mer i vägar och järnvägar. I Sverige har vi under den sista tjugoårsperioden byggt relativt få bostäder, vilket skapar problem för den ungdomskull som nu ska ta sig ut på bostadsmarknaden. Det är viktigt att betona betydelsen av att människor har jobb som en grund för att efterfråga bostäder, men även faktorer som ränte- och skattenivåer påverkar bostadsmarknadens funktion.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.