Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Raset för småhusen

Publicerad: 26 mars 2012, 14:02

Sedan bolånetaket infördes i oktober 2010 har småhusbranschens orderingång minskat med 34 procent. Detta enligt branschorganisationen TMF Trähus egna beräkningar. Organisationen kritiserar Finansinspektionen för att borste från de negativa konsekvenser som bolånetaket får.


Mikael Olsson, vd på BWG Homes och ordförande i TMF Trähus, har varit ytterst kritisk till bolånetaket sedan det infördes.

– Finansinspektionens utredning är en stor besvikelse. Kanske hade jag hoppats på en mer fullständig bild av hur samhället har påverkats av detta bolånetak. Tyvärr lyfter man bara fram att belåningsgraden har minskat och att färre lånar till konsumtion.

– Att vi bygger 8 000 till 10 000 färre småhus, att arbetslösheten ökar, att skatteintäkterna minskar och att tillväxten krymper berörs inte, säger Mikael Olsson.

En undersökning från Svensk fastighetsförmedling visar att 26 procent av svenskarna inte har råd med kontantinsatsen när de ska köpa bostad. Värst drabbade är de under 25 år. I den gruppen saknar nästan 60 procent pengar till kontantinsatsen.

Även i nästa åldersgrupp, 26–35 år, är det tufft. Där svarar 38 procent att de saknar möjlighet att betala de 15 procent av köpeskillingen som krävs i kontantinsatsen.

– Våra projekt vänder sig inte direkt till den yngsta målgruppen, de som är under 25 år. Men vi påverkas givetvis av att det blir störningar i flyttkedjan. Hela branschen är i behov av fungerande kreditgivning och rörlighet för att fungera optimalt, säger Niclas Strahner, pressansvarig på Skanska Nya Hem.

Bolånetaket trädde i kraft den 1 oktober 2010. Tanken har varit att motverka att banker och andra kreditinstitut använder högre belåningsgrader som konkurrensmedel och motverka alltför hög skuldsättning hos hushållen. Bostadslånen ska inte överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde. I praktiken måste således en köpare kunna lägga upp 15 procent av priset i kontantinsats.

Den bransch som drabbats hårdast av bolånetaket ser ut att vara småhusindustrin. Mikael Olsson, vd på BWG Homes och ordförande i branschorganisationen TMF Trähus har lobbat hårt i den här frågan gentemot regeringen.

– Bolånetaket slår direkt mot förstagångsköparna. De finns inte på marknaden längre och kommer sannolikt inte att kunna göra en bostadskarriär. Hur ska de, med studielån, kunna spara ihop 300 000 kronor innan de är 30 år gamla? Under andra halvan av 2011 rasade småhusbranschens orderingång med 32 procent. En stor del av förklaringen är bolånetaket, säger Mikael Olsson.

TMF Trähus med Mikael Olsson i spetsen har vid flera tillfällen uppvaktat bostadsminister Stefan Attefall med anledning av den närmast krisdrabbade småhusbranschen. Bolånetaket har varit ett givet ämne. Stefan Attefall säger att den frågan ligger utanför hans domäner, avgörandet ligger hos finansdepartementet.

Beslutet om bolånetak, som byggde på ett förslag från Finansinspektionen föregicks av en remissrunda våren 2010. Tunga aktörer som Bostadskreditnämnden, Boverket, Riksbanken och Skatteverket var för bolånetaket.

Bland dem som var emot förslaget återfinns Riksgälden, LO, Svenska bankföreningen och Mäklarsamfundet.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.