Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Råstarka byggföretag i Stockholm

Publicerad: 3 februari 2011, 08:40

Förväntningarna på konjunkturen inom byggandet i Stockholm är på högsta nivån sedan 2007, enligt Stockholms handelskammare.


Efter en trög vändning har byggindustrin i Stockholm nu tagit ordentlig fart med kraftigt ökad orderstock, ökat byggande och fler nyanställningar.

Det visar Stockholmsbarometern från Stockholms handelskammare, som publiceras i dag, torsdag. Stockholms handelskammare jämför läget under tredje kvartalet 2010 med fjärde kvartalet 2010.

Handelskammarens konfidensindikator för byggindustrin i Stockholm stärktes kraftigt mellan de två kvartalen, från nettotal 19 till 54. Det är den högsta noteringen sedan år 2007 och högre än genomsnittet under det senaste decenniet.

Konfidensindikatorn är ett sammantaget mått på konjunkturen i branschen. För riket som helhet stärks den från nettotal 1 till 19. Byggföretagen i Stockholm noterar tydligt ökat byggande, om än i något långsammare takt än under tredje kvartalet.

Kall vinter med mycket snö bidrog till att 26 procent av företagen noterade dåligt väder som en försvårande faktor under fjärde kvartalet.

Bara 15 procent av företagen anger otillräcklig efterfrågan som främsta hindret för byggande, vilket kan jämföras med halvåret och året före då motsvarande andel var 48 respektive 86 procent.

I takt med ökad efterfrågan ökar anbudspriserna, men inte i samma omfattning som förväntades inför det fjärde kvartalet. Av byggföretagen i Stockholm angav 75 procent att orderstocken ökar.

Orderstocken, byggandet och anbudspriserna förväntas fortsätta att öka under årets första kvartal, men inte i samma takt som tidigare, skriver Stockholms handelkammare.

Stockholmskonjunkturen i sin helhet stiger till rekordnivåer. Konjunkturindikatorn för Stockholms län ökar från 33 till 40 under förra årets fjärde kvartal, vilket är högsta noteringen sedan undersökningen startade år 2000.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.