Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Rejäl vinst för Peab

Publicerad: 17 November 2008, 15:46

Peab gör en rejäl vinstökning årets första nio månader. Liksom övriga börsnoterade byggbolag märks en nedgång på bostadssidan, men vd Mats Paulsson tror att nyproduktion av hyresrätter kommer att ta vid.


AV NOMI MELIN

Konjunkturavmattningen inom byggsektorn är kännbar även för Peab.

– Vi märker av de ändrade förutsättningarna framför allt vad gäller egenutvecklade bostäder, skriver vd Mats Paulsson i rapporten.

Lägre igångsättning och längre försäljningstider för nya bostadsrätter och småhus har gjort att bostadsproduktionen har gått ner från att utgöra 15 procent av omsättningen till 13 procent jämfört med 2007.

Antalet produktionsstartade bostäder har minskat från 1 779 till 1 378 jämfört med motsvarande period 2007.

Vd Mats Paulsson hoppas dock kunna ta igen en del av den minskade igångsättning av nya bostäder på mer renoverings- och ombyggnadsjobb. Han ser även mycket positivt på regeringens satsningar på infrastruktur med fem miljarder per år 2009 och 2010.

– Regeringens satsning på infrastrukturen innebär en stark tillväxt inom det offentliga anläggningsbyggandet. Detta är positivt för Peab då vi har en konkurrenskraftig och rikstäckande anläggningsverksamhet, skriver Mats Paulsson i rapporten.

Han spår också en positiv utveckling för ny- och ombyggnader av lokaler och framför allt drivet av offentliga beställare.

För att trygga tillvaron för bolaget framöver har en extra bolagsstämma beslutat att köpa tillbaka Peab Industri. Förvärvet ska göra bolaget starkare finansiellt och säkra maskin- och råvaruförsörjningen.

– Peab har byggts upp under lång tid med fokus på att finna arbetsformer som visar sig hålla över tiden. Därför tror vi oss ha goda förutsättningar att kunna utveckla verksamheten oavsett konjunkturläge. Vi har en bredd på såväl produkter som kunder, vilket är mycket betydelsefullt i oroliga tider”, säger Peabs VD Mats Paulsson i en kommentar.


Peab i siffror jan - sep 2008:

• Nettoomsättningen ökade med 11 procent till 24 724 Mkr (22 370)

• Rörelseresultatet ökade med 40 procent till 1 106 Mkr (789) och rörelsemarginalen steg till 4,5 procent (3,5)

• Periodens resultat uppgick till 729 Mkr (493)

• Resultat per aktie före utspädning uppgick till SEK 4,36 (3,02)

• Orderstocken fortsatt hög och uppgick till 27 307 Mkr jämfört med 26 299 Mkr vid årsskiftet

• Peab lämnar bud på Peab Industri

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.