Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Rekordsnabb ökning av arbetslösheten

Publicerad: 16 januari 2009, 14:22

Bygg är en av de branscher där antalet uppsägningar ökat kraftigt, enligt Arbetsförmedlingens statistik, som visar att  varseltalen nu närmar sig bottensiffrorna från 1992.


Förra året varslades 6 825 personer i byggbranschen om uppsägning. Och antalet varsel fortsätter i rasande takt och närmar sig katastrofåret 1992 års nivåer.

I december förra året varslades 1 183 anställda i byggbranschen om uppsägning. Det är mer än tio gånger fler än samma månad 2007. Hittills i januari har 95 personer inom byggverksamheten varslats om uppsägning.

Och efterfrågan på arbetskraft fortsätter att falla. Något som är särskilt märkbart inom byggnadsverksamhet, tillverkningsindustri, uppdragsverksamhet och transportväsende.

Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör, Lena Liljebäck, räknar med att de höga varselvolymerna kommer att fortsätta även under en stor del av år 2009, dock inte med så höga nivåer som under hösten.

De som är unga riskerar att drabbas hårt.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.