Konjunktur
Riksbanken höjer räntan 50 punkter till 3 procent
Publicerad: 9 februari 2023, 08:33
Första räntebeskedet för nye riksbankschefen Erik Thedéen.
Foto: Pressfoto
Riksbanken höjer styrräntan med 0,50 procentenheter, till 3,00 procent. Detta var helt i linje med förväntningarna. Riksbanken flaggar också för att ytterligare höjningar kan komma i vår och att de ska börja sälja statsobligationer.
Ämnen i artikeln:
riksbanken"Inflationen är alldeles för hög och har fortsatt att stiga. För att inflationen ska sjunka och stabiliseras vid målet inom rimlig tid har direktionen beslutat att höja Riksbankens styrränta med 0,5 procentenheter till 3,0 procent", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
Riksbanken drar samtidigt upp sin räntebana, som nu indikerar att räntan höjs ytterligare i vår och att den sedan ligger kvar en bit över 3 procent i flera år framåt. Inga sänkningar finns inlagda i räntebanan.
"Prognosen indikerar att styrräntan sannolikt kommer att höjas ytterligare under våren. Inkommande data och hur de påverkar inflationsutsikterna kommer fortsatt att vara viktiga för penningpolitikens utformning", skriver Riksbanken.
Läs även: Bostadsbyggarnas försäljningsras: ”Inledningen av 2023 fortsatt utmanande”
Dessutom kommer Riksbanken att från och med april aktivt börja sälja statsobligationer så att deras innehav av värdepapper minskar i en snabbare takt. Det handlar om längre statobligationer som ska säljas, vilket tillsammans med större volymer riksbankscertifikat väntas bidra till att riskfria marknadsräntor stiger något och att mängden säkra och lätt omsättningsbara tillgångar på den svenska marknaden ökar.
"Detta kan underlätta för utländska aktörer att investera i svenska tillgångar och dessutom förbättra de finansiella marknadernas funktionssätt. Sammantaget kan detta bidra till en starkare krona och förbättra Riksbankens möjligheter att dämpa inflationen", skriver Riksbanken.
Med den förda penningpolitiken väntas inflationen sjunka tillbaka i år och stabiliseras nära 2 procent från 2024. Riksbanken påpekar att räntehöjningarna blir kännbara, men att alternativet är värre:
"Det skulle dock bli än mer kännbart för hushållen och för svensk ekonomi i allmänhet om inflationen blev kvar på dagens höga nivåer. Genom att Riksbanken stramar åt penningpolitiken mer nu minskar risken för att den höga inflationen blir kvar under lång tid och därmed också för en ännu större penningpolitisk åtstramning längre fram", skriver de.