Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Riksbanken höjer reporäntan till −0,25 procent

Publicerad: 20 december 2018, 09:49

Riksbanken höjer reporäntan från −0,50 procent till −0,25 procent och flaggar samtidigt för att fler höjningar kan väntas under andra halvåret 2019. Höjningen gäller från den 9 januari 2019.


För första gången sedan 2011 höjer Riksbanken reporäntan. Banken motiverar sitt beslut med att konjunkturen är fortsatt stark, men att förutsättningarna för att inflationen ska hålla sig kring 2 procent är goda - trots att inflationen har blivit lägre än väntat - och att behovet av en mycket expansiv penningpolitik har minskat något.

Under den högkonjunktur som svensk ekonomi varit inne i har inflationen stigit gradvis sedan 2014 och legat kring inflationsmålets 2 procent de senaste åren.

Inflationsprognosen bygger på att den penningpolitiska stimulansen minskas långsamt. Först andra halvåret 2019 väntas en ny höjning av reporäntan. Därefter indikerar prognosen ungefär två höjningar per år med 0,25 procentenheter vid varje tillfälle.

Men prognosen är osäker. Det finns ekonomiska osäkerhetsfaktorer i omvärlden, exempelvis när det gäller effekterna av Brexit och handelskonflikten mellan USA och flera andra länder.

I samband med sitt beslut skriver Riksbanken också att det trots dagens räntehöjning är nödvändig att vidta andra åtgärder inom bostadspolitiken och skattepolitiken för att svensk ekonomi ska ha en långsiktigt hållbar utveckling.

Vice riksbankschef Per Jansson reserverade sig mot beslutet att höja reporäntan och ställde sig inte bakom räntebanan i den penningpolitiska rapporten. Per Jansson hänvisade till den stora osäkerheten som fortsätter att finnas kring styrkan i den mer varaktiga inflationstakten och ville ha kvar en oförändrad ränta under ännu en tid.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.