Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Riksbanken rör inte räntan

Publicerad: 26 april 2018, 10:02

Stefan Ingves, riksbankschef.

Foto: Riksbanken

Riksbanken har beslutat att lämna reporäntan oförändrad på −0,50 procent och bedömer att räntan börjar höjas mot slutet av året, vilket är något senare än i tidigare prognos.


Riksbanken bedömer, enligt ett pressmeddelande, att den svenska konjunkturen är fortsatt stark och inflationen har legat nära målet det senaste året. Den underliggande inflationen har dock varit något lägre än väntat den senaste tiden, vilket reser frågetecken om styrkan i inflationsutvecklingen. För att inflationen ska vara nära målet även framöver behövs ett fortsatt stöd från penningpolitiken.

Samtidigt poängterar Riksbanken att det låga ränteläget bidrar till att öka riskerna kopplade till hushållens höga och stigande skuldsättning och att de grundläggande orsakerna till att hushållens skuldsättning blivit så hög. För att utvecklingen i svensk ekonomi ska bli långsiktigt hållbar behövs därför åtgärder inom bostadspolitiken, skattepolitiken och, vid behov, inom makrotillsynen.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att hålla reporäntan oförändrad. Han förordade en höjning av reporäntan till −0,25 procent med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.