Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Risk för nedgång som på 90-talet"

Publicerad: 11 december 2008, 12:41

2009 kan bli det sämsta bostadsbyggar-året på 100 år. Sveriges Byggindustrier, BI, reviderar ner sina tidigare prognoser och den här gången arbetar man med två scenarier; en positiv där penning- och finanspolitiska stimulanser får effekt och en mer negativ där finanskrisen rulllar vidare.


-Förutsättningarna på byggmarknaden har förändrats mycket snabbt under hösten. Oron på finansmarknaderna har fördjupat konjunkturnedgången betydligt och både BNP och bygginvesteringarna förutses sjunka 2009, säger Fredrik Isaksson, chef för BI Analys.

I det mer positiva scenariot faller bygginvesteringarna med 6 procent och i det negativa med 11 procent och i detta ingår ett mer eller mindre fritt fall på bostadssidan där investeringarna antas minska 36 procent.

- Idag står det klart att bygginvesteringarna i Sverige riskerar att drabbas av en nedgång liknande den i början av 1990-talet, säger Fredrik Isaksson.

I BIs värsta scenario antas byggstarterna på bostadssidan stanna på 10 000, den lägsta nivån på kanske 100 år, vilket skulle medföra att en betydande del av dagens produktionskapacitet i byggbranschen slås ut.

-I oktober pekade vi ut anläggningsbyggandet som den nya motorn på byggmarknaden. Den positiva synen på infrastruktursatsningar har snarast stärkts sedan dess och därför är prognosen för denna sektor oförändrad.

Under tredje kvartalet var det dock alltjämt lokalbyggandet som gav det största positiva bidraget till investeringarna. Lokalinvesteringarna ökade med drygt 10 procent de tre första kvartalen 2008 jämfört med samma period i fjol, säger Fredrik Isaksson.

Enligt nationalräkenskaperna har medelantalet sysselsatta i byggindustrin ökat med drygt 30 000 personer på två år, men med en investeringsnedgång på totalt mellan 6 och 11 procent nästa år finns det, menar BI, en risk att hela denna ökning kommer att raderas.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.