Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Risker med rot

Publicerad: 2 mars 2009, 15:07

Rotavdraget är bra både på kort och på lång sikt, men fakturamodellen kan vara dödsstöten för ett litet företag, anser Lars Jagrén, tidigare chefekonom på Sveriges Byggindustrier nu på Företagarna.


Det gäller för både köpare och säljare att se upp. Risker är bland annat att avdragstaket på 50 000 kronor på arbetskostnaden gäller alla sammanlagda avdragsgilla hushållstjänster, kallade rut- eller rot-avdrag, att rotavdraget bara gäller för den som är ägare till en fastighet och att ägaren måste vara över 18 år.

Från den första juli får den som köper en rut- eller rot-tjänst skatterabatten direkt från det säljande företaget. Företaget begär återstoden från Skatteverket – förutsatt att kundens avdrag är riktigt. För byggföretaget gäller det därför att ha koll på att kunden har utrymme för skattereduktion kvar, att han eller hon är laglig ägare till fastigheten och över 18 år, att inga tvister gör att kunden inte betalat sin del av kostnaden.

”Det finns ingen balans i ett system som lägger hela risken i dessa fall på byggföretagen” skriver Jagrén och Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch i en debattartikel i Dagens Industri. Små och medelstora företag riskerar att slås ut genom kreditförluster och likviditetsbrist, hävdar de. Ägaren bör vara den som söker skatterabatt om rotavdraget ska få rätt effekt, skriver de i sin artikel.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.