Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Rolf Åbjörnsson varnar

Publicerad: 19 November 2008, 14:04

Det finns en stor risk att det kommer en konkursvåg mot byggföretag till sommaren 2009 som en följd av dagens finanskris.


Rolf Åbjörnsson, en av Sverige mest erfarna konkursadvokater och ansvarig för advokatbyrån Setterwalls Rekonstruktions- och insolvensgrupp, befarar en konkursvåg.

-Byggföretag skiljer sig en hel del från vanliga konkurser, är hans erfarenhet. De stora kostnaderna i pågående projekt under själva konkursförfarandet gör att konkursförvaltare vill hålla högsta tempo.

-Bygg är svårare än andra konkurser, det är ju oftast pågående entreprenader och den vanliga metoden att angripa problemet med en farlig fart.

I den snabba utvecklingen mot en recession som pågår, är han starkt kritisk mot inslag i bankernas agerande.

-Med hänsyn till vad statsmakterna har gjort hittills borde bankerna ha agerat annorlunda. Bankerna har fått omfattande garantier, till och med en misskött bank som Carnegie som kunde ha tillåtits falla utan att det hade skadat tilltron till systemet, räddades när staten tog över ägandet.
Björn Åbjörnsson drar sig inte för att kalla de stora affärsbankernas agerande för fegt.

-Det här läget skiljer sig på många sätt från krisen 1992. Bakgrunden till krisen då var saker som hade skett i Sverige. Avregleringen av den svenska kreditmarknaden ledde vidare till en rusning mot investeringar på fastighetsmarknaden. Den resulterade i konkursvågen med en topp på över 22 000 konkurser 1992.

Den här gången är finanskrisen internationell. Det finns fortfarande visst manöverutrymme och krisens värsta följder skulle kunna undvikas, menar Åbjörnsson.

Bankernas idiotstopp för nya krediter eller att uppfylla givna lånelöften till bostadsköpare är den enskilda kraft just nu som driver på och fördjupar krisen, anser Åbjörnsson.

I dagsläget finns det inte heller mycket hjälp för företag med normala kreditbehov att vänta sig från bankhåll, enligt Åbjörnsson. Tvärtom, efter årsskiftet kommer en återställare som flyttar fram bankkrediterna i förmånsrättsordningen när ett företag har gått i konkurs.

År 2004 ändrades reglerna så att bankernas förmånsrätt omfattade 55 procent av bankkrediterna går före andra borgenärers fordringar. Till årsskiftet 2009 utsträcks detta till att omfatta hundra procent.

-Det är mycket förmånligt och gynnar bankerna men kan paradoxalt nog göra dem mer benägna att skynda på konkursförfarandet mot företag som befinner sig i riskzonen.

-Så länge de riskerade att inte få ut hela den givna krediten före andra borgenärer fick de faktiskt fundera mer över vad som var bäst för att öka chanserna att få ut resten av krediten. Efter årsskiftet kan de ta i till hundra procent redan från början. Det riskerar att driva på antalet konkurser.Åbjörnssons råd för att bryta dominoeffekten:
”Agera snabbt, förhandla med banken!”

Rolf Åbjörnsson är aktiv i en ny forskningsavdelning knuten till juridiska institutionen vid Stockholms universitet - Centrum för kommersiell rätt. Han ansvarar för forskningsavdelningen för insolvensrätt. Åbjörnsson har tidigare suttit i riksdagen för kd och satt då i justitieutskottet.
Jämfört med 1990-talet anser Rolf Åbjörnsson att byggbranschen har utvecklats till det bättre.

-Det har varit lite att göra för oss praktiker inom insolvensrätt. Det har varit lugnt några år. Branschen har tagit ett antal initiativ till självsanering som också är bra för stabiliteten. Många av de värsta äventyrarna är borta.

Men om finanskrisen fortsätter att utvecklas mot en fullskalig recession, om statsmakterna inte hittar sätt att mildra förloppet och få igång kreditgivningen i mer normal omfattning, kommer många företag med välskött ekonomi ändå att dras in, varnar Åbjörnsson.

-När vi konkursförvaltare och advokater kommer in har det oftast gått för långt. Då finns ingen återvändo. Konkurserna genomförs.
Men så behöver det inte vara, menar han.

-Det finns tidigare skeden där det finns en hel del manöverutrymme för företagaren att agera. Då är det viktigt att han eller hon gör det medan det fortfarande finns ett affärsmässigt förhandlingsläge i förhållande till framför allt bankerna.

-Har du inte fått betalt av dina kunder, ta omedelbart upp en diskussion med dina egna kreditgivare och leta efter lösningar. Låt inte stoppen i systemet dra in ditt företag i en situation där du saknar manöverutrymme, menar Åbjörnsson.

-Ta mod till dig, gå direkt till banken så fort dina egna kunder slutar betala. Visa att ditt företag har en egen framtid, att svårigheterna är tillfälliga.

Enligt Åbjörnssons erfarenheter finns det exempel på att bankerna drar öronen åt sig och säger upp exempelvis checkkrediter när någon signalerar motigheter, men det tillhör undantaget.

-Men så länge man finns på detta tidiga stadium finns alltid möjligheterna till en rekonstruktion i medverkan med bland annat bankerna.

Problemet med byggbranschen, menar Åbjörnsson, är att alltför många företagare bär sina bekymmer helt ensamma. De pratar inte med någon innan det är för sent. Vi skulle behöva en företagsdoktor av Ulf af Trolles typ, dit man kunde vända sig på ett mycket tidigt stadium för att få goda råd.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.