Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Röster från branschen - Hur går det just nu?

Publicerad: 11 maj 2020, 04:00

Byggindustrin har kontaktat stora och små byggföretagare och bett dem berätta om läget just nu. Företagarnas förutsättningar ändras från vecka till vecka.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Hur går det just nu?

Theresa Östman, vd, Grillby & F100 Rör:

– Vår verksamhet skakades rejält där i mitten av mars då allt först blev påtagligt med nedstängningar i stora delar av Europa. När Sverige följde efter så stannade vår service av. Då vi för tillfället är väldigt entreprenadtunga så har vi kunnat styra om så att fler hjälpt till vid dessa projekt varpå vi inte behövt vidta några åtgärder ännu i form av permitteringar eller varsel.

Anders Fyhr, vd, Byggtjänst i Falun:

– I Dalarna har ännu inte byggverksamheten påverkats nämnvärt. Möjligen aningen färre förfrågningar? Så gott som alla företag har fullt upp med inneliggande order. Verkligt facit finns nog först till hösten 2020. Det spåddes avmattning i byggservice och efterfrågan från privatpersoner men så har det inte heller blivit. Troligen går en hel del permitterade hemma och ser att det finns behov av insatser. På samma sätt rapporterar byggvaruhandeln att privatkunder som brukar strömma till när semestrarna inleds kommit tidigare i år. I nuläget finns vissa störningar i materialleveranser, bland annat keramik och hissmotorer från Italien, mattor från Frankrike och viss elektronik från Asien.

Läs även: Få konkurser inom bygg hittills

Niklas Sörensen, vd, Ramboll Sverige:

– Det som har stannat av handlar framför allt om privata aktörer som inte investerar just nu och en del uppdrag som är på paus eftersom de inte är tidskritiska. Än så länge har vi överlag lika mycket att göra som innan pandemin bröt ut, men vi behöver vara ödmjuka inför att det kan förändras ju längre situationen pågår. Som vi ser marknaden är det tydligt att vi kommer att se mer utmaningar under Q3 då den ekonomiska effekten av pandemin blir mer märkbar. Vi är restriktiva med att rekrytera med undantag för nyckelkompetens som krävs för att kunna lösa våra åtaganden. Vi gör inga uppköp just nu och vi håller lite på större investeringar och samarbeten med underleverantörer tills vi ser hur det utvecklar sig. Det är viktigt att de samhällsviktiga uppdrag vi jobbar med inte stannar av. Vi har både uppdrag som är kritiska just nu, som planering av fler vårdplatser på kort sikt och drift av serverhallar, och uppdrag som är samhällsbärande på lång sikt, till exempel infrastruktur, samhällsplanering och liknande. Dessa ser vi inte kommer att minska. Dessutom tror vi att vi kommer att få fler uppdrag som handlar om det robusta samhället, rena resiliencefrågor.

Erik Nylin, vd, SM Entreprenad:

– Vi har våra uppdrag främst i Östergötland och Södermanland och hör att några byggare har sämre att göra och att några beställare dragit åt sig något. Men det är inget som påverkat oss än så länge. För oss som markentreprenör i vår region verkar det finnas en del att räkna på också. Sen har vi varit ganska lyckosamma med att ha räknat hem en hel del projekt innan Covid-19 slog till. Vi märker väl lite att det är fler med och räknar på samma projekt.

Jacob Birkeland, presschef, Skanska:

– Störst påverkan på vår förmåga att bedriva byggverksamhet har de lockdowns som myndigheter främst i USA och UK initierat. Störningar i leverantörskedjor och hos underleverantörer påverkar ännu så länge i mindre utsträckning. Skanska Sverige står stadigt trots coronakrisen. Inom byggverksamheten förväntar vi oss lägre efterfrågan från privat sektor, medan det offentliga ofta kan gå in och stimulera ekonomin. På bostadsmarknaden specifikt påverkas efterfrågan och prisbilden negativt av osäkra ekonomiska tider och stigande arbetslöshet. Den som planerar för en bostadsaffär vill självklart veta att arbetet finns kvar nästa månad.

Carin Stoeckmann, ordförande i Byggföretagen samt vd för Byggmästar’n i Skåne:

– Jag får signaler på, och det stämmer även hos oss på Byggmästar’n i Skåne, att just byggserviceverksamheten påverkas. Antalet avrop/småjobb har minskat rejält för vissa företag. Det är byggservice till näringslivet och offentlig förvaltning jag menar, inte till konsumenter. Det verkar som att det för övrigt just nu, i det stora hela, rullar på ungefär som vanligt även om en del projekt fått vissa störningar i form av ökad sjukfrånvaro eller leveransförseningar av material. Ett uppsving inom Rot åt konsumenter kan nog uppstå, dock aviserar några företag att de märker av en ökad osund konkurrens inom konsumentsidan. Kort summerat, vi har det hyfsat bra inom bygg för närvarande, jämfört med alla andra, men är lite oroliga över investeringsviljan framåt, och jag vill verkligen betona vikten av att den offentliga förvaltningen fortsätter investera.

Tomas Fredriksson, vd, SHC Håltagning:

– Vi har kontor både i Norrköping och i Linköping. I Norrköping märker vi en nedgång. Vi har jobb till alla gubbar till och med semestern men är mer oroliga i hur det kommer att se ut i höst. Vi har pratat om korttidsarbete men ser att vi har jobb åt alla än så länge. Flera förfrågningar har blivit ”frysta ” till framtiden, fastighetsägare har stoppat pågående och framtida projekt. Det gäller främst stora Rot-jobb och stambyten. I Linköping rullar det på som vanligt så vi har ett tiotal från bemanningsföretag för att hinna med. Här ser vi att det finns jobb även i höst. Vet att flera byggbolag i Norrköping och några i Linköping har gjort drastiska nedskärningar på personal, både tjänstemän och kollektivare.

Jessica Löfström, styrelseordförande, Expanderamera:

– Vi har korttidspermitterat cirka tio anställda och de jobbar en dag i veckan sedan maj. Detta efter att flera projekt som skulle ha startats efter påsken har skjutits på framtiden. Vi har istället startat en privatmarknadsdel och har fått in en del jobb. Det handlar om alltifrån handyman-tjänster som att sätta ihop en bokhylla, till snickerijobb där vi ska bygga en altan och renovera fönster hos privatpersoner. Lönsamheten är något lägre inom detta område men det blir ett sätt för oss att hålla oss flytande om inte säga upp personal.

Peter Andersson, vd, Sven Johansson Bygg:

– Vi ser idag lite skiftande reaktioner beroende på våra olika affärsområden. Vi arbetar inom tre affärsområden. Det är entreprenad och byggservice i Dalsland, norra Bohuslän och södra Värmland och prefabricerade träelement som vi kan leverera till hela Sverige. På entreprenadsidan så ser vi inte någon stor förändring. Det finns fortfarande ett utbud och de order vi har ligger fast. Inom prefab har vi märkt en ökning på förfrågningarna nu under våren och då framförallt från andra byggentreprenörer som efterfrågar denna tjänst. Där vi däremot märkt en klar minskning är inom byggservice, våren brukar normalt vara högsäsong. Där är det framförallt privatmarknaden som försvunnit. Positivt när det gäller byggservice är att vissa kommuner i vårt område valt att tidigarelägga förfrågningar för deras underhållsarbeten.

Bessie Wedholm, t.f. pressansvarig, Sweco Sverige:

– Vi har hittills sett begränsad påverkan på affären av Covid-19. Men vi ser en minskad efterfrågan inom vissa specifika segment, såsom inom industri samt privat bygg- och fastighet samt även en viss påverkan på delar av exportmarknaden för Sverige.

Håkan Andersson, presschef, Riksbyggen:

– Vi märker av en inbromsning både när det gäller försäljningen av bostadsrätter och den rörliga försäljningen inom fastighetsförvaltningen, till exempel ombyggnadsprojekt åt bostadsrättsföreningar. Vi jobbar nu stenhårt med att hitta nya lösningar för att verksamheten ska rulla på så bra som möjligt under den pågående pandemin. Till exempel har vi infört privata och digitala visningar av nya bostadsrätter och snart kommer vi även att ta robotar till hjälp så att kunden kan gå på visning hemifrån soffan.

Sacha Pardon, kommunikationschef, Boklok:

– Vi har främst privatkunder och de är nu mer avvaktande. Vår säljtakt har gått ner och vi räknar med en lägre försäljning i år. Det är dock för tidigt att säga vilka konsekvenserna av Corona blir på längre sikt. Vi genomför en rad åtgärder och våra kunder kan nu helt genomföra sitt bostadsköp digitalt. Vi har i nuläget inga permitteringar eller varsel.

Marcus Svensson, vd, Byggvesta Development:

– Just nu är det många osäkerheter som måste ventileras och många saker som tar längre tid än de borde. Osäkerhet finns exempelvis kring framtida investeringsviljan för privatägda bostadsrätter vilket påverkar exploateringstempo, markvärden etc. Vilket påverkar tider för genomförandet av våra intilliggande hyresprojekt. Men osäkerheterna kan vända snabbt med den samverkansvilja som vi ser uppstår nu när många blir mer och mer lösningsorienterade.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev