Konjunktur
”Rot-avdraget kan rädda byggsektorn”
Publicerad: 24 juni 2020, 13:03
Geir Thomas Fossum, vd på Beijer Byggmaterial i Sverige, hoppas att Rot-modellen införs i Norge. Foto: Beijer Byggmaterial
Den svenska Rot-modellen räddade svensk byggbransch under finanskrisen. Det visar statistik från SCB som byggvaruföretaget Beijer har sammanställt. Nu vill Geir Thomas Fossum, vd för Beijer Byggmaterial i Sverige och Norden exportera Rot-avdraget till Norge.
Ämnen i artikeln:
NorgeSverigeDanmarksysselsättningbyggkonjunkturROT-avdragbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation– Den svenska Rot-modellen är den bästa modellen för att få återhämtning i byggsektorn. Modellen väcker stort intresse i övriga Europa, säger Geir Thomas Fossum, vd för Beijer Bygg i Sverige.
Nu hoppas han få gehör hos norska politiker för att introducera Rot-avdraget i Norge.
– Nästan 80 procent av våra kunder är oroliga för om de kommer att ha jobb i höst. I det läget kan ett Rot-avdrag få stor effekt och det är viktigt att det införs snabbt, säger Geir Thomas Fossum.
Rot-avdraget klarade svenska jobb
En sammanställning över statistik över utvecklingen i Sverige och Danmark från 2007 till 2019, som Beijer har låtit göra, visar bland annat att svensk byggsektor drabbades mycket lindrigare av finanskrisen, bland annat på grund av Rot-avdraget som infördes i december 2008. Bidraget bidrog till att stimulera efterfrågan för ombyggnads- och renoveringstjänster.
Det är många med mig som anser att det är den svenska Rot-modellen var en kraftigt bidragande faktor till att Sverige inte fick några större jobbförluster.
I Sverige hade man tre år av platt utveckling inom byggsektorn efter finanskrisen, men därefter har byggsektorn blomstrat, enligt sammanställningen.
– Men i Danmark har det tagit 12 år för branschen att återhämta sig och komma tillbaka till samma nivå som innan finanskrisen. Det är många med mig som anser att det är den svenska Rot-modellen var en kraftigt bidragande faktor till att Sverige inte fick några större jobbförluster, säger Geir Thomas Fossum.
Ett blir till tre
Beijers analyser visar också att varje nytt jobb i byggsektorn genererar två till tre nya jobb i andra sektorer i samhället.
– Det är viktigt att alla nivåer i samhället samverkar och stimulerar ekonomin på olika sätt, stat, kommun och privatkonsumtionen. Rot-avdraget säkrar också att byggjobb blir gjorda på kvitto, det vill säga att det blir fler vita jobb och skattepengar in till statskassan, säger Geir Thomas Fossum.
Huruvida ett norskt Rot-avdrag skulle ha någon påverkan på svensk byggbransch låter han vara osagt.
– Syftet med Rot är främst en stimulans av den nationella ekonomin och skapa inhemska arbetstillfällen, men det finns svenska byggmaterialleverantörer som levererar material till Norge och hantverkare i gränskommunerna som jobbar både i Norge och i Sverige och de skulle kunna dra nytta av detta, säger Geir Thomas Fossum.
Så vill Beijer exportera Rot-avdraget till Norge:
* Byggmaterialleverantören Beijer vill introducera den svenska modellen med Rot-avdrag i Norge. Genom den norska motsvarigheten till branschorganisationen Byggmaterialindustrierna och andra branschorganisationer inom byggsektorn försöker företagets vd Geir Thomas Fossum lobba för att en norsk variant av Rot-avdraget ska bli del av ett kommande krispaket i höst.
* Det gör man genom att:
– Bidra med fakta runt Rotmodellen och visa på att den historiska utvecklingen i byggsektorn i Sverige har sett helt annorlunda ut än i andra europeiska länder.
Beijers egen sammanställning visar bland annat att byggbranschen i Sverige påverkades i liten grad av finanskrisen, jämfört med exempelvis Danmark, där 28 procent av arbetstillfällena, 54 000 jobb, gick förlorade.