Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Så bra blir konjunkturen för bygg

Publicerad: 22 oktober 2015, 06:07

ohan Deremar, makroekonom på Sveriges Byggindustrier (BI).

Foto: Rosie Alm

Stabiliteten i den svenska ekonomin pekar mot en fortsatt robust byggindustri även 2016. Det säger Johan Deremar, makroekonom på Sveriges Byggindustrier (BI), i samband med den nya konjunktur­prognosen som presenterades i går.


Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Bostadsproduktionen kommer att ligga på samma nivå som de senaste åren, är BI-ekonomernas bedömning.

– Det blir omkring 40 000 nya bostäder. Det är betydligt lägre än den av regeringen önskade nivån på 50 000 om året, det kommer inte att inträffa under det kommande budgetåret, säger Johan Deremar.

Att regeringen sätter av drygt två miljarder kronor för att stimulera byggandet av billiga hyresrätter, framför allt ettor, får om det lyckas en marginell betydelse, tror han.

– Sannolikt blir nog att ett ökat byggande i det segmentet på grund av speciella stimulanser balanseras av att något annat minskar.

Efterlyser förslag

Johan Deremar efterlyser fortfarande att regeringen kommer med förslag som kan öppna för ett ökat bostadsbyggande. Lagda eller föreslagna åtgärder pekar, enligt honom, i stället på att regeringen koncentrerar sig på att minska efterfrågan som amorteringskrav och tuffare krav vid bankernas finansiering av hushållen bostadssplaner.

Även diskussionerna om minskade ränteavdrag har börjat oroa hushållen.

Trots det räknar BI-ekonomerna med en i stort sett oförändrad produktionstakt för bostadsbyggandet. Men att den efterlysta produktionsökningen med nuvarande politiska förutsättningar saknar realism.

Sett över perioden 2007 till och med 2013 har byggindustrin haft en mycket god period totalt sett – trots internationell finanskrasch 2008 och den kraftiga inbromsningen även i Sverige 2009. Totalt sett växte byggindustrin med 22 procent över hela perioden både i antal företag och i förädlingsvärde.

Andra sektorer inom byggsektorn som arkitekter och konsulter ligger på ännu bättre tillväxt men även företagsservice har utvecklats bra.

Däremot pekar motsvarande värden för byggmaterial på en rejäl minskning i förädlingsvärde och antal företag.

När det gäller antalet sysselsatta i byggindustrin på 310 800 pekar prognosen på en marginell minskning för helåret 2015, 0,7 procent men sedan mot en tvåprocentig ökning igen för 2016.

Bostäder är störst

Bostadsbyggandet är det största segmentet för byggindustrin. 2014 byggdes det för 160,4 miljarder kronor. Prognosen för 2015 pekar på en tillväxt i fasta priser på 15 procent och ytterligare på 4 för 2016. Störst är ökningen för nybyggnationen där ökningstakten med 25 procent 2015 och 8 procent 2016.

Ombyggnation på närmare 63 miljarder kronor 2014 har också haft en god utveckling men i en lugnare takt.

När det gäller väginvesteringar som minskat under två år och fortsatt att backa under första halvåret 2015 kommer den enligt prognosen åter igen att öka nästa år med cirka fem procent. Förklaringen till ryckigheten är stoppet för Förbifart Stockholm förra hösten och att bygget kom igång igen med stora förseningar.

BI-ekonomerna tror också på en viss avmattning för nyproduktion av kommersiella lokaler men att den kommer igen när trenden mot utflyttning av stora arbetsplatser som banker, kontor och nya stora köpcentra i externa lägen utanför innerstaden fortsätter.

Stora projekt som Mall of Scandinavia, Swedbank i Sundbyberg eller nya huvudkontoret för SEB påverkar statistiken.

– Totalt sett är transaktionsmarknaden för fastighetsmarknaden glödhet, säger Johan Deremar. Det finns gott om investeringspengar men alltför få alternativ utöver fastigheter eller aktier.

Staffan Åkerlund

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.