Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Så gick det för Oscar Properties i kvartal tre

Publicerad: 12 november 2019, 09:04

Oscar Properties redovisar en vinst i det tredje kvartalet tack vare försäljningen av halva bostadsprojektet Helix. Delårsrapporten visar även att bostadsförsäljningen går fortsatt trögt och att det skett ytterligare avhopp från koncernledningen.


Rörelseresultatet uppgick till 58 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Under motsvarande period förra året redovisade bolaget en förlust på 103 miljoner kronor. Vinsten var en följd av att Oscar Properties under kvartalet sålde 50 procent av bostadsprojekt Helix till Fastpartner AB och Slättö VII genom bildandet av ett joint venture. Syftet med försäljningen var att få ordning på bolagets ansträngda finanser.

Oscar Properties har under året även försökt att minska sina kostnader, bland annat genom att avveckla byggverksamheten i Allegro.

– Denna omställning är nu helt genomförd och vi kan konstatera att den fungerar bra i praktiken, i Helix-projektet anlitar vi en extern byggare, Madison, och det projektet löper på enligt plan, skriver Oscar Engelbert i vd-ordet.

Nettoomsättningen minskade till 103 miljoner kronor i det tredje kvartalet, ned från 498 miljoner under motsvarande period förra året. Åtta bostäder såldes i kvartalet mot 15 under jämförelseperioden. Endast en bostad bokades jämfört med fyra i fjol.

Två avhopp från koncernledningen

Många befattningshavare har slutat i Oscar Properties det senaste året och nu kommer ytterligare ett par avhopp från koncernledningen. Marknadschefen Krister Karjalainen och Karin Handin, Head of People and Culture, har enligt rapporten valt att lämna bolaget.

– När de lämnar sina befattningar kommer deras roller att fördelas på andra i ledningen och de kommer inte att ersättas med nyanställningar, kommenterar Oscar Engelbert.

Vidare noterar Engelbert att bolaget, parallellt med att att utveckla kärnverksamhet, fortsätter att sondera terrängen kring att omvandla bostadsprojekt till kontor eller företagslägenheter.

Han kommenterar även bolagets fortsatta arbete med att få ordning på finanserna men ger inga konkreta ledtrådar.

– Jag kan konstatera att bolaget under perioden tagit viktiga steg kring arbetet med att stärka kapitalstrukturen och fortsätta med projektarbetet. Det återstår fortfarande mycket arbete, men steg för steg tar vi oss i rätt riktning, skriver Engelbert.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News